Torta koja će oduševiti sve ljubitelje kremastih torti, torta,koja je u stvari jedna velika pronces krofna.....
Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Emina sa bloga " Happiness is homemade " koja nam je zadala temu slatka pavlaka i njoj šaljem ovaj recept.
Sastojci za testo: 115 g putera, 250 ml vode, 150 g brašna, 4 velika jaja
Sastojci za čokoladno punjenje: 60 g gorke čokolade, 30 g putera, 1 kašika vanilinog ekstrata, 125 g šećera u prahu, 3 kašike vrele vode
Sastojci za kremasti fil: 1 l mleka, 250 g omekšalog krem sira, 2 kesice pudinga od vanile, 100 g šećera, 1 kesica vanilinog šećera, 30 g brašna
i još: 300 ml slatke pavlake, 50 g otopljene čokolade ( ne mora ), od 20 do 30 ml slatke pavlake
Priprema: U manju šerpicu staviti vodu i puter i pustiti da se puter otopi, dodati brašno i kuvati, stalno mešajući dok ne počne da se odvaja od zidova šerpice.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se testo ohladi. U ohlađeno testo dodavati jedno po jedno jaje i svaki put kad dodate jaje, dobro umutiti sa mikserom.
Pripremiti kalup veličine 22cm X 32cm. Nemojte ga podmazivati. Sipati testo i sa spatulom poravnjati svuda i podići malo testo i na zidove kalupa.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta.
Pečenu koru ostaviti da se potpuno ohladi i ne vaditi je iz kalupa u kom se testo peklo.
( Ja imam kalup koji mi služi za torte koje se ne peku i koru sam izvadila iz kalupa, i stavila u taj kalup, jer sam koru pekla u teflonskom kalupu, koji nisam htela da oštetim nožem kad sečem tortu )
Otopiti čokoladu i puter i u to dodavati po malo prosejan prah šećer,dobićete veoma gustu smesu, dodati tečnu vanilinu esenciju i dodavati po malo vrele vode dok ne dobijete gustu tečnu smesu...meni je bilo potrebno 2 pune kašike i još nekoliko kapi. ( kod mene je mlečna čokolada, greškom sam uzela mlečnu čokoladu umesto čokoladu za kuvanje i šećer sam smanjila na pola jer čokolada je već slatka )
Za vas, koji ne volite da kuvate puding iz kesice, kremu možete napraviti od žumanaca, vanile,brašna i gustina.
Skloniti sa ringle i pustiti da se malo ohladi, povremeno promešajte da se ne stvori korica odozgore. Prekriti sa samolepljivom folijom i ostaviti da se potpuno
Skloniti sa ringle i pustiti da se malo ohladi, povremeno promešajte da se ne stvori korica odozgore. Prekriti sa samolepljivom folijom i ostaviti da se potpuno
ohladi.
Umutiti slatku pavlaku ili šlag iz kesice ( trebaće vam 3 kesice šlaga i 300 ml hladnog mleka ili kisele vode ) i premazati preko torte.
Otopito čokoladu i slatku pavlaku na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, dobro sjediniti, sipati u kesicu,kojoj ćete odrezati vrh i praviti prave linije po torti.
Nožem ili štapićem za ražnjić vući popreko linija da biste napravili šare ili ukrasite tortu po vašoj želji.
Prijatno!!!!
Zoki baš je interesantna!
ОдговориИзбришиHvala Vesna.
ИзбришиVeć dugo razmišljam o tome kako bi se testo za princez krofne, moglo upotrebiti kao kora za slanu ili slatku tortu! Samo nikako da nadjem vremena da isprobam! Verujem da je super! :-)
ОдговориИзбришиJoj Snežana, da znaš da si u pravu. Tako se ja setim nečega i razmišljam kako bi bilo da se napravi, pa posle zaboravim...inače ova tortaje fantastična, bar meni, koja nije ljubitelj slatkog. Topli pozdrav.
ИзбришиJako zamiljivo izgleda, moram spremiti recept za neku svečanu prigodu.
ОдговориИзбришиPetra, ovo je jako brzo i lako da se napravi i veruj mi, nije ti potrebna neka svečana prilika. Pozdrav.
ИзбришиInteresantna torta! Jako mi se sviđa dodatak čokolade.
ОдговориИзбришиNa blogu imam objavljen recept za princes tortu koja ima podlogu od prhkog tijesta, na kojoj se nalaze prstenovi od kuhano-pečenog tijesta i mini princes krafne kao dekoracija.
Hvala ti puno. Videla sam tvoju tortu kad sam istraživala tvoj blog za FBI Rukavice i odlična je i tvoja ideja. Topli pozdrav.
ИзбришиPre neki dan sam sinu pravila nesto slicno za rodjendan, jer bi samo jeo princes krofne; Moja je vise licina na Paris brest, ovo je prava princeza torta, bas mi se dopada:))
ОдговориИзбришиJelena, ja obično ne jedem torte i kolače, ali ovo sam jednostavno morala da probam i jako mi se dopalo, posebno što nije puno slatka i što je donja kora, tokom stajanja baš lepo omekšala.Od sca ti hvala....i princes krofnice obožavam.
ОдговориИзбришиMene ovo strasno podseca na kolac koji poljaci zovu Karpati. Definitivno ce ova vasa torta biti isprobana :)
ОдговориИзбришиHvala Aleksandra...mislim da se taj kolač pravi sa lisnatim testom...baš ću pogledati sledeći put kad budem u nekoj poljskoj poslastičarnici.da znaš samo, da je veoma jednostavno da se napravi.Pozdrav.
ОдговориИзбришиSuper mi je ova torta, volim princeze i znam da bi mi se i torta svidjela, zabilježila sam je i nadam se skorom isprobavanju. Jako mi se sviđa kako si je ukrasila, ovo na zadnjoj slici je super !
ОдговориИзбришиDopala se i meni, ja sebi ostavih jedan komadić a ostalo sam dala snaji da odnese i ona više od pola odnela na posao, pojeli su je na brzinu. Hvala ti puno.
ОдговориИзбришиVolim princes krafne i ova torta me, malo je reći, oduševila! Obožavam ovakve kremaste delicije i spremit ću recept da isprobam prvom prilikom.. Divna prijava za ovomjesečnu igricu :)
ОдговориИзбришиMene je isto oduševila i bila mi je još lepša sledećeg dana, jer su se korice baš lepo "napile" čokoladne kreme. Drago mi je da ti se ova, vrlo jednostavna tortica dopala.
ОдговориИзбришиPa ovo je fantasticno!
ОдговориИзбришиJako mi je drago da ti se dopada ova tortica.
ИзбришиEvo, samo da javim svoje utiske, pravila je prije par dana, i odlicna je, odusevljena sam! Pojela se brzo, jer se svidjela svakom ukucanu :)
ИзбришиZaista mi je drago da vam se dopala, ja sam je pravila za jedno slavlje i svi su je voleli..od srca ti hvala što si nam javila tvoje utiske.
Избриши