среда, 7. децембар 2016.

Mirišljave slatke pletenice

Vrlo interesantan recept, koji mi se dopao na prvi pogled...davno, davno sam probala ovaj hleb kod jedne porodice iz Sirije, zaboravila sam taj naziv, ali ukus,koji mi je ostao u ustima mogu i dan danas da osetim...originalni naziv za ovo pecivo je,Ma'arouk Sweet Bread, koji se priprema za Ramadan.


Sastojci za testo:
600 g brašna
4 g suvog kvasca
65 g šećera
250 do 375 ml toplog mleka
60 ml ulja
1 kašika omekšalog putera
50 g mleka u prahu
1 kesica praška za pecivo
1/4 kašičice mlevenog anisa
1/4 kašičice mlevenih semenki komorača
1/4 kašičice mlevenog cimeta, karanfilića i kardamoma
1/4 kašičica vanile
1/4 kašičice soli
Za premazivanje testa:
1 žumanac izmešan sa 1/4 kašičice instant kafe i nekoliko kapi ulja
semenke susama ili curokata
Za agdu:
200 g šećera
250 ml vode
1 kašičica soka od limuna

Priprema:
Prvo treba pripremiti starter za testo:u zdelu staviti suvi kvasac,2 kašike šećera, ( oduzeti od onih 65 g ) 75 g brašna i 125 ml toplog mleka. Izmešati sve zajedno, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se masa podigne i količina udvostruči.

U zdelu od miksera staviti ostatak brašna i dodati omekšali puter i ulje i rukama utrljati sve zajedno dok ne dobijete sitnu masu kao pesak, onda dodati ostatak šećera,mleko u prahu,prašak za pecivo,vanilu, so i sve začine i na kraju dodati starter i početi sa mešenjem, možete rukom ili mikserom i postepeno dodavati ostatak mleka, nemojte sipati sve odjednom, može da se desi da vam je previše, dodavati samo dotle dok ne dobijete meko i po malo lepljivo testo.
Mesiti oko desetak minuta na osrednjoj temperaturi ili rukom.

*** Originalni recept kaže da se koristi začin mahlab, ja sam ga ovde našla u arapskoj prodavnici a za vas, koji nemate gde da kupite, samleti pola štapića cimeta, 3 karanfilića i 2 do 3 zrna kardamoma i sve to izmešati i od toga uzeti samo 1/4 kašičice za ovo testo ***

Oblikovati testo u loptu, blago premazati sa uljem,staviti u vanglicu, pokriti sa vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. Zbog male količine kvasca na ovu količinu brašna trebaće vam više vremena da testo naraste,oko 2 sata.

Sad skuvati agdu.
U šerpicu staviti sve sastojke, i na osrednjoj temperaturi ostaviti da provri, kuvati još 5 minuta, isključiti i ostaviti sa strane.

Naraslo testo istresti na radnu površinu i podeliti na 3 dela a onda svaki deo na još 3 dela.
Od jednog dela, koji ste podelili na 3 dela napraviti valjčiće, koje vi hoćete duđine i debljine i isplesti pletenicu. Tako isto uraditi i sa preostalim testom.


Staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom i pokriti sa providnom folijom i ostaviti još 45 minuta da pletenice narastu.

Umutiti žumanac, instant kafu i ulje i premazati ih tom masom, posuti sesamom ili curokatom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C i peći ih oko 20 minuta ili dok vam lepo ne porumene. Isključiti rernu i uključiti samo gornji grejač da vam pecivo vrlo malo porumeni, pazite da vam ne izgori.

Izvaditi pečena peciva i premazati ih pripremljenom agdom.

Ostaviti ih da se potpuno ohlade i poslužiti sa džemom, sirnim namazom, puterom,nutelom uz šolju mleka, čaja ili kafe.


Da ne pomislite da mi je pecivo izgorelo, nije, ja sam umočila prst u masu od žumanca pa onda u mak i prstom stavljala taj mak na pecivo.

Prijatno!!!!



Нема коментара:

Постави коментар