среда, 28. децембар 2016.

Kiflice od prhkog testa

Recept iz moje sveske a zove se Kiflice - Mira..Mira je moja snaja, prva koja je došla u našu familiju i sa kojom sam ja rasla, ona je bila 20 godina, kad se udala za mog brata od tetke a ja, devojčurak od 15 godina..svaki vikend sam provodila sa njima, a kad je brat otišao u JNA i celo leto sam tamo provodila...snaja, koja je odsekla svoju venčanu haljinu da meni napravi suknju i koja je, pored malog deteta i celog domaćinstva, isheklala meni bluzu od svilenog konca, koja je štedela novac, da bi meni dala da kupim cipele...prva snaja, koju volim kao moju sestru, daleko smo, ne čujemo se tako često i zadnji put kad sam bila u Srbiji, nisam je ni videla, jer je u to vreme ona bila u svom rodnom gradu, iznenada joj je umro otac...


Sastojci:
250 g krem sira
250 g putera
400 g brašna + 50 g za doradu testa
50 g kisele pavlake
Sastojci za fil:
200 g mlevenih oraha
1 kesica vanilinog šećera
1 belanac
2 kašike ruma
100 g prah šećera

Priprema:
Omekšali puter, ( u njenom receptu je margarin, ja ga ne koristim te sam ga zamenila sa puterom ) krem sir, kiselu pavlaku i 400 g prosejanog brašna, zamesiti.
Isipati na radnu površinu i doraditi testo sa preostalih 50 g...meni je trebalo manje od 50 g.Trebate da dobijete glatko i meko testo, koje se ne lepi za ruke.
Testo podeliti na 3 dela, svaki deo je oko 340 g , malo spljoskati u disk i svaki deo zaviti u prozirnu foliju i ostaviti oko 4 sata da testo odstoji u frižider.

Pre nego što ćete početi sa pripremom kiflica, pripremiti fil.
U zdelu staviti mlevene orahe, ako hoćete, možete staviti i mlevene lešnike, koje ste prethodno malo ispekli u rerni, oljuštiti ih i samleti.
Dodati belanac, prosejan sećer u prahu, vanilin šećer i rum. Ja sam koristila moj liker od đumbira i pomorandže i sve dobro sjediniti i ostaviti na stranu.

Radnu površinu posuti sa gustinom i izneti samo jedan disk iz frižidera, odviti i oklagijom početi da tanjite testo, pomažite se sa gustinom, onoliko koliko je potrebno da rastanjite testo što tanje,testo je izvanredno za rad i meko je kao svila i vrlo se lako tanji.
Iseći na onliko delova na koliko volite da su vam kiflice velike na svaki početak staviti po malo fila ( dovoljno da imate za sve tri jufkice.
Podviti prema unutrašnjoj strani stranice sa desne i leve strane da pokrije fil i zavijati kiflicu, tako što ćete donji deo vući nasuprot od vas, da imate više navoja.

Tako isto uraditi i sa preostalim diskovima.
Ja sam napravila kiflice od 2 dela i od treće sam napravila rolatiće..
Kad ste završili sa testom, premazati testo sa mlekom, ili, kao ja, imala sam 3 preostala belanca od jednog drugog testa, koje sam danas pravila, 1 i malo više sam iskoristila za fil a preostalo sam umutila viljuškom i premazala kiflice.
Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumene.


Ispečene kifle ostaviti na žici da se ohlade.
Pečene kifle uvaljati u prah šećer izmešan sa vanilom, ja ih nisam uvaljala, tako mi ode previše šećera na njih, već sam ih samo posula sa mešavinom vanilinog šećera i prah šećera.


Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. Prekrasno izgledaju!
    Kako ima ljudi koji nam nenadano uđu u život, ne našim izboroam ali zauvijek obilježe svojom dobrotom, divno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je Petra i takvi ljudi su u našim srcima zauvek i pored toga, što se, niti vidimo niti čujemo. Srećni vam praznici!

      Избриши
  2. Draga moja Zorice obozavam tvoje recepte a narocito kiflice ,prica ti je prelijepa o snajki a imam i ja moju snajku koju jako volim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Zlatice, od srca ti hvala...verovatno svi imamo po jednu snajku,koju mnogo volimo....Ljubim te i srećna ti Nova 2017 godina!!

      Избриши