субота, 10. децембар 2016.

Kuglof sa jabukama i orasima

Ništa lepše nego miris koji se širi po kući, dokm vam se peče ovaj kuglof. Ima li nekog ko može da odoli mirisu jabuka i cimeta? Kolač je izuzetno dobar uz kafu ili šolju toplog mleka.


Sastojci za fil od jabuka:
3 osrednje jabuke
125 ml soka od jabuka
50 g braon secera
1 štapić cimeta
Sastojci za posip:
50 g tostiranih oraha
25 g braon šećera
1 kašika brašna
pola kašičice cimeta
Sastojci za testo:
255 g brašna
1 kesica praška za pecivo
4 g sode bikarbone
četvrtina kašičice soli
65 g omekšalog putera
100 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
2 jajeta
1 žumance
175 g kisele pavlake
125 ml mleka
prah šećer za posuti preko kolača

Priprema:
Prvo pripremiti fil od jabuka.
Jabuke oljuštiti, očistiti i iseći na kockice
U manju šerpicu siupati sok od jabuka, dodati braon šećer, isečene jabuke i štapić cimeta i kuvati na osrednjoj temperaturi dok sva tečnost ne uvri a jabuke omekšaju, ali da se ne pretvore u pire.
Ostaviti da se ohladii i kad se ohladi,izvaditi štapić cimeta.

Orahe prvo malo ispeći u rerni, ohladiti i staviti u multi praktik, dodati šećer, cimet, brašno i samleti da dobijete malo krupniju mrvičastu masu.
Ostaviti na stranu.

U jednu zdelu prosejati brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
U lončić sipati mleko ( ako želte, umesto mleka možete da koristite sok od jabuka ) dodati kiselu pavlaku i umutiti sve zajedno u glatku tečnost.

U veliku zdelu umutiti omekšali puter sa šećerom ( ja koristim bio šećer od trske i on je malo tamniji od običnog šećera zato je i sam kolač malo tamniji ) dok ne dobijete lepu kremastu masu, dodati jedno jaje pa umutiti, dodati drugo jaje i to umutiti i na kraju dodati samo žumance i umutiti sve zajedno dok ne dobijete svetlu i gustu masu.
Sada doodati trećinu brašna i umtiti da se sjedini, sipati polovinu mleka,pa opet brašno, mleko i završiti sa brašnom.
Dobićete vrlo gustu masu.

Kalup za kuglof, onaj veći, ( kod nas je to zapremina od 3 litre ) poprskati sprejom za pečenje ili premazati sa puterom ( ovo uraditi pre nego što počnete da mutite kuglof, ako premazujete sa puterom i ostaviti u frižider i tek posle posuti brašnom,kad je puter hladan, manje će se brašna zalepiti za puter i nećete imati onaj beli venac oko kolača od brašna, istresti višak brašna )
Kašikom sipati trećinu testa ( ja baš nisam bila mnogo pažljiva ) i preko testa sipati polovinu pripremljenog fila od jabuka i posuti polovinom posipa od oraha, preko, opet kašikom, sipati drugu trećinu testa i sipati ostatak jabuka i posuti sa ostatkom posipa od oraha i na kraju završiti sa preostalim testom i vrlo pažljivo premazati testo da poravnjate.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 do 175°C oko 45 do 55 minuta i budite pažljivi da vam se kolač ne prepeče, posle 45 minuta probati sa žicom za kolače da li vam je kolač pečen u sredini.

Pečen kuglof ostaviti u kalupu desetak minuta da se ohladi i vrlo pažljivo preokrenuti i ostaviti na žici da se ohladi.
Posuti sa prah šećerom i poslužiti.
Mi ismo mogli da sačekamo da se ohladi, sekli smo ga dok je još bio topao.


Prijatno!!!!!!

Нема коментара:

Постави коментар