петак, 24. фебруар 2017.

Pečen losos punjen sa prazilukom

Odličan ručak za porodicu ili vaše goste.


Sastojci: 1 ceo file od lososa oko 600 do 700 g,2 struka praziluka,15 ml maslinovog ulja,15 g putera,po ukusu so i biber,sok i korica od 1 limuna,15 ml soya sos,15 ml maslinovo ulje,1 veći čen pasiranog belog luka
i još:sveža mirođija,kolutovi limuna,tostirani pinjoli ( ne mora )

Priprema: Praziluk očistiti, iseći na pola i dobro oprati pod mlazom hladne vode.Iseći ih oko pola cm debljine.U veći tiganj staviti ulje i puter i kad se puter otopio, dodati isečen praziluk i pržiti dok luk potpuno ne omakša.Posoliti i pobiberiti po ukusu i ostaviti da se ohladi.

File lososa ( ja sam koristila kalifornijsku pastrmku ) oprati i osušiti.Oštrim nožem zaseći džep celom dužinom, ali nemojte skroz da rasečete do druge strane.Pleh, u kom ćete peći ribu, prekriti pek papirom, staviti file i otvoriti rasečenu stranu.U malu zdelicu izrendati koricu limuna, iscediti sok, dodati pasirani beli luk i soya sos i izmešati sve zajedno.Kašičicom sipati masu svuda po rasečenim stranama i ostavite malo i za odozgore.Prohlađen praziluk staviti svuda po donjem delu filea i preklopiti sa gornjim delom. Ostatak marinade preliti preko gornje strane filea.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 15 do 18 minuta ( u zavisnosti od debljine filea jer nećete da vam se riba presuši )Ispečen file, pomoću dve veće spatule, preneti na tanjir iz kog ćete poslužiti. Ukrasiti sa kolutovima limuna, svežom mirođijom i tostiranim pinjolima.Prilog vam može biti couscous,kuvani pirinač, kuvani krompir. Nama je bila marokanska topla salata od karfiola,


2 коментара:

  1. Odličan recept, tim više što se rijetko nailazi na recepte s ribama na našim blogovima. Ovo s porilukom je baš odlična ideja.

    ОдговориИзбриши
  2. I ja volim ribu a lososa posebno. Mogu zamisliti ovako punjen kako je ukusan!

    ОдговориИзбриши