среда, 22. фебруар 2017.

Mushroom and bacon frittata

Odličan nedeljni doručak, a može da bude i večera za celu porodicu.


Sastojci: 150 g suve slanine ili pančete,1 glavica crnog luka,250 do 300 g gljiva po izboru,2 pune kašike sitnije sečenog peršuna,2 čena sitno iseckanog belog luka,3 jaja + 3 belanca,100 g izrendanog dimljenog sira,so i biber,2 kašike vode

Priprema:
U veći i dublji tiganj staviti pančetu da se prži, ako nema dovoljno masnoće od nje, dodati 1 kašiku ulja i kad se počela da prži, dodati sitnije seckan crni luk i pržiti dok ne omekša i postane staklast.
Za to vreme, očistiti gljive i iseći ih na sitnije komade, dodati u upržen luk, zajedno sa sitno iseckanim belim lukom i ispržiti ih, dok sva voda ne ispari.

Posuti sa sitno isečenim peršunom, prodrmati tiganj da se sve poravnja.
Umutiti 3 jaja i 3 belenca sa 2 kašike vode, dodati vrlo malo soli i bibera ( pazite jer pančeta je slana ) i preliti preko uprženih gljiva.Posuti sa trećinom izrendanog dimljenog sira.
Staviti u rernu, koju ste prethodno zagrejali na 200°C i peći dok se jaja ne ispeku,ali ne potpuno, izvaditi iz rerne i posuti sa ostatkom dimljenog sira,vratiti nazad u rernu i uključiti samo gornji grejač, da se sir otpi i malo porumeni.
Pečenu frittatu pažljivo spatulom preći okolo ivica i ako je potrebno i odozdole pažljivo podići da se odvoji od tiganja i isipati na tanjir.
Posuti sa ostatkom seckanog peršuna, iseći na trouglove i poslužiti sa prilogom po vašem izboru. ( kiseli krastavčići, turšija, paradajz.. )

Frittata se može napraviti i u vege verziji, umesto pančete stavite više gljiva.
Ako nemate ekstra belanca onda možete staviti 4 jaja.

Prijatno!!1

5 коментара:

  1. Baš mi nekako paše grah u zadnje vrijeme, i super su mi ovakvi novi načini za ugurati ga u prehranu.

    ОдговориИзбриши
  2. Pun mi je zamrzivac belanaca, evo nacina da se fino iskoristi! Za veceru, naravno! Ovo je nama previse zestoko za dorucak.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je...mi jedemo doručak oko 10 ili 11 sati i zato je nama ovo ok, ali onaj ko jede doručak u 7 ujutru, njemu je porerano...Od srca ti hvala na poseti.

      Избриши
  3. Fritata je zaista jedno od onih jela koje se fino da spremiti od raznih ostatka. Tvoja kombinacija je odlična

    ОдговориИзбриши