понедељак, 27. фебруар 2017.

Pita sa jabukama na moj način

Znam da svi znate kako napraviti pitu sa jabukama, višnjama, bundevom..znam i ja, ali najveći razlog pisanja ovog recepta je za nas, koji nemamo vaše kore, ili ne razvlačimo ih uvek. Mi, ovde u Kanadi muku mučimo sa korama,retko kada da možemo da nađemo da su dobre.Ja sam pre 2 - 3 godine našla odlične kore i kupovala sam ih dok ih je žena pravila, razbolela se i na veliku žalost,nije više sa nama.Sasvim slučajno sam otkrila ženu, poreklom Ruskinja, ali je živela u Srbiji i tamo naučila da pravi kore..kupim ja i od nje ali su mi njene kore, kad se ispeku žilave i baš sam razmišljala kako da napravim pitu a da mi kore ne budu žilave i dođoh do neke solucije...Možda će ovo nekom da pomogne.



Sastojci: 500 g kora za pitu,po ukusu jabuke,višnje, bundeva a može i za slane pite, meso, sir,1 jaje,100 ml kefira / jogurta,50 ml ulja,50 ml gazirane vode,100 g šećera,100 g griza,1 kesica vanile
po ukusu; cimet, suvo grožđe

Priprema: U zdelu umutiti jaje, dodati kefir / jogurt, ulje i gaziranu vodu i ako pravite slatku varijantu dodati vanilu u masu i sjediniti sve zajedno. Masa treba da bude ređa, u slučaju da je malo gušća, dodajte još kašiku dve gazirane vode.

Jabuke oljuštiti, očistiti i izrendati. Ja obično koristim 2 jabuke za 3 kore. U mom pakovanju je 12 kora, što znači trebaju mi 8 jabuke, osrednje velilčine. ( ja sam koristila granny smith jabuke )

Staviti jednu koru na radnu površinu i premazati je masom od jogurta, sa 2 do 3 kašike. Posuti blago sa grizom po kori. Staviti drugu kore preko, premazati sa masom od jogurta i posuti sa malo šećera i preko toga staviti i treću koru i nju premazati sa masom od jogurta.Ako ćete ovaj premaz koristiti za slane pite, izostavite šećer i vanilu i posoliti vrlo malo masu od jogurta.Iscediti jabuke od viška tečnosti, posui sa šećerom, onoliko koliko volite da je slatko, posuti sa kašičicom griza i na kraju dodati suvo grožđe ( ja nisam, jer ga snajka ne voli pa ga nisam ni stavljala ) i posuti sa četvrtinom kašičice cimeta.Podviti bočne stranice prema unutra i zaviti u rolat, ali nemojte puno stiskati.Staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom.Sad uradite to isto i sa preostalim korama.Između kora ostavite po malo mesta, da vam se pita ispeče i porumeni sa svih strana.Treba da vam ostane oko kašika mase od jogurta, time premažite kore odozgore i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C ili dok vam ne porumeni po vašem ukusu.Pitu ohladiti, iseći na parčiće, posuti prah šećerom i poslužiti.



 

2 коментара:

  1. Vidim i ti mučiš istu muku, i kod nas se kore ne mogu nači. A ove izgledaju odlično!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je jedino što mi zaista nedostaje, sve drugo se može naći...bile su neke bosanske jufke, ali nisu uopšte bile dobre, suve, da suvlje ne mogu da budu, kupila sam ih jednom i nikad više..ove što kupujem, za sada su dobre, ali ih nema u mom mestu već nekih 150 km i ko da ide da ih kupuje tamo...Pozdrav, draga moja Dubravka.

      Избриши