петак, 04. август 2017.

Džem od kajsija

Danas odem u prodavnicu i nađem tako dobre kajsije da mi je bilo žao da ih ne kupim, ali ih nije bilo puno, samo 3 kg i kupim ih ja sve, malo da ih jedemo i malo da skuvam džem. Baš sam mislila da sam zakasnila za kajsije ove godine, ali situacija je takva da nisam imala prilike da ih nađem a i da sam ih našla, ne bih mogla da skuvam džem.


Sastojci: 2,5 kg svežih kajsija,1 kg sitnijeg šećera,300 ml vode i 1 veći ili 2 manja limuna.

Priprema: Kajsije oprati, očistiti od  koštica ( sačuvajte desetak koštica, ostale bacite ) i iseći na polovine, preliti sa limunovim sokom i ostaviti sa strane.
Limun oprati, oljuštiti koricu, bez bele membrane iscediti sok i izvaditi semenkice iz limuna.
Limunovu koricu i semenke zavezati u čistu gazu i ostaviti na stranu.

U veću šerpu sipati šećer, vodu, dodati gazu sa limunovom koricom i semenkama i pustiti da polako provri, kad provri, kuvati na jakoj vatri oko 3 do 5 minuta.

Koštice koje ste ostavili na stranu,istucajte i izvadite one male "bademe" ( ne znam kako drugačije da ih nazovem )  prelite sa provrelom vodom, skinite kožicu, osušiti ih kuhinjskim papirom i sitno ih iseckajte. Ostavite ih na stranu.

Dodati u provreli sirup, kajsije i pustiti da polako i one provre, kad provre pustiti da se kuva dok ne počne da se zgušnjava.
Pre nego što dodate kajsije u sirup, izvadite gazu sa limunovom koricom.

Kad je džem skoro skuvan ( važno je kuvati ga u veću i dublju šerpu, ako je šerpa manja, proces kuvanja će vam biti duži i samim tim džem neće imati  lepu žutu boju već će biti malo tamniji a to neće promeniti ukus ni malo.
Kod mene je boja ćilibara, baš iz tog razloga što nemam veliku šerpu da se brže ukuva, ali sam ukusom oduševljena, što je najvažnije.

5 minuta pre nego što je džem gotov, dodati sitno iseckane očišćene "bademe" koje ste izvadili iz koštice i kuvati.

Skuvan džem ostaviti, skinuti penu, ako je ima, i sipati u tegle, koje ste prethodno oprali i sterilisali u rerni.Sipati topli džem u vruće tegle. Zatvoriti tegle, zaviti ih u ćebe i ostaviti dok se same ne vakumiraju, preko cele noći.
Tegle treba oprati ranije i ostaviti ih, tako mokre u rerni, koju ste uključili na 100°C.  dok se same ne osuše.


Ovako pripremljen džem vam može stajati oko 2 godine, jednom kad otvorite teglu, čuvati je u frižideru.




Prijatno!!!

4 коментара:

  1. HVALA ZORICE SUPER RECEPT BAS CU GA PROBATI IDEM SUTRA PREMA NIAGARI NADAM SE DA IH JOS IMA

    ОдговориИзбриши
  2. Preidivno izgleda! Nisam nikad cula za upotrebu kospica, ali sto da ne, kad ih i onako jedemo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, meni deluje kao da ima badema u džemu, mada ne smemo preterivati sa konzumiranjem koštica.

      Избриши