четвртак, 24. август 2017.

Roasted Feta and Tomato Lentil Salad

Ovako pripremljen ručak može da bude i za vegeterijance i za nas, koji jedemo meso...Mi smo ovu salatu jeli sa mesom sa roštilja.


Sastojci:  200 g beluga sočivo,450 g paradajza,100 g izmrvljenog feta sira,1 kašičica oceđenih kapara,1 kašičica majčine dušice,45 ml maslinovog uljasok o 1 1/2 limuna, ili po ukusu,1 mala vezica sitno iseckanog peršuna,3 pune kašike sitno iseckane mente / nane,1 veći ili 2 manja krastavca,3 struka mladog luka,po ukusu so i biber

Priprema:  Očistiti sočivo ( ako nemate ovo crno beluga sočivo, koristite sočivo koje imate ) isprati pod mlazom hladne vode.
U šerpu sipati oprano sočivo i 600 ml vode, ako hoćete, umesto vode možete da koristite povrtnu supu, ili ako neste vegeterijanac, naliti sa pilećom supom, dodati kašičicu soli i kuvati dok sočivo ne omekša, ali da se ne raskuva, oko 20 minuta.
Ako koristite ono obično zeleno sočivo, mislim da se ono kuva kraće od 20 minuta.
Ocediti od vode i sipati skuvano sočivo u veću zdelu i ostaviti da se ohladi.

Dok se sočivo kuva, pripremiti paradajz. Ako imate paradajz u različitim bojama, biće salata šarenija, ja sam koristila morzano mini paradajz, preseći na 6 delova ( ako je mini, preseći na pola ) dodati oceđene kapare posuti sa majčinom dušicom, biberom i sa vrlo malo soli,promešati i posuti sa izmrvljenim feta sirom i preliti sa pola količine maslinovog ulja.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni ispod gornjeg grejača a da vam je tepsija na zadnjoj žici pri dnu samo dotle dok sir blago ne porumeni.Pazite da ne izgori..ovde samo treba da se sir zagreje i porumeni.
Pečen paradajz sa fetom. ostaviti da se prohladi.


Za to vreme iseckati sitno peršun i mentu ( u ovom receptu je vrlo važno da koristite mentu, jer to je ono što će dati ukus ovoj salati )
Dodati u zdelu sa prohlađenim sočivom.
Krastavac oprati i iseckati na male kockice. Mladi luk oprati i iseckati sitnije ( ako nemate mladi luk možete da koristite malu glavicu ljubičastog luka )
Izmešati sok od 1 limuna, ostakom maslinovog ulja, so i biber, umutiti sa žicom i preliti preko sočiva, peršuna i mente, izmešati.


Na veći oval sipati sočivo sa svežim začinskim biljkicama, preko staviti pećen paradajz sa sirom, posuti sa sitno iseckanim krastavcem i mladim lukom i ako je potrebno, dodati još limunovog soka ( od one polovine, koju nismo upotrebili ) posoliti, pobiberiti i preliti sa kašikom maslinovog ulja i poslužiti.

Kod nas je bilo posluženo uz pečeno meso na roštilju a vi je poslužite onako kako vi volite


Нема коментара:

Постави коментар