Moj muž jako voli suve kolače, vanilice posebno, ovaj mi se recept jako
dopao jer mogu biti posne ako puter zamenimo sa margarinom za kolače i
ne umočimo uh u čokoladu, tope se u ustima, probajte ih i vi.
Sastojci:
250 g mekog putera
130 g prah šećera
1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste
korica pomorandže ili 5-6 kapi prirodnog ulja
300 g univerzalnog brašna
200 g mlevenog maka
džem po izboru
150 g bele čokolade
Priprema:
Penasto umutiti omekšali puter sa prah šećerom, vanilom i izrendanom koricom pomorandže u penastu smesu.
( Originalni recept je da se doda 1/3 kašičice ekstrakta badema, ali ja ne volim taj ukus pa sam zamenila sa koricom pomorandže, vi stavite ono što volite )
( Originalni recept je da se doda 1/3 kašičice ekstrakta badema, ali ja ne volim taj ukus pa sam zamenila sa koricom pomorandže, vi stavite ono što volite )
Prosejati brašno i izmešati sa samlevenim makom i dodati u umućen puter i sve dobro izmesiti sa rukom.
Otkidati male kuglice, ja sam moje
merila, svaka je bila po 10 g i formirati u mali krug ( to možete raditi
rukom ili čašom, ja sam radila sa rukom, između dlanova napravila malu
lopticu i onda je prstima oblikovala u mali disk...gledajte da vam budu
iste debljine) A ako nećete da ih pravite na ovaj način, rastanjiti testo između dva pek papira i modlcom po želji seći testo i preneti na pek papirom prekriven pleh.
Iz cele smese treba da dobijete oko 72 loptice ( ako se dobro sećam )
Trebaće vam dva pleha, staviti papir za pečenje i ređati male krugove,ostavljajući malo razmaka između.
Iz cele smese treba da dobijete oko 72 loptice ( ako se dobro sećam )
Trebaće vam dva pleha, staviti papir za pečenje i ređati male krugove,ostavljajući malo razmaka između.
Zagrejati rernu na 170*C i peći vanilice oko 15 minuta,ali pazite da vam
ne porumene mnogo. Ostaviti na plehu oko 10 minuta da se ohlade.
Preneti ih na žicu i ostaviti da se potpuno ohlade.
Spajati po dve sa džemom po vašem izboru ( kod mene je džem od kajsija ) i ostaviti ih preko noći da se zalepe.
Čokoladu otopiti sa 2 do 3 kašike ulja i zamočiti deo vanilice. Ostaviti na papir za pečenje da se čokolada stegne i poslužiti.
Prijatno!!!!
skoro nešto lepše nisam videla
ОдговориИзбришиBiljana, od srca ti hvala i ako možeš probaj ove vanilice...mogu dugo da stoje a tope se u ustima.Pozdrav.
ИзбришиYummyyyy! I love them, Zokie, well done! :)
ОдговориИзбришиThank you sooooo much, my dear friend!!! Hugs and kisses.
ИзбришиZoko, imate divan blog.
ОдговориИзбришиI moj muž voli suve kolače, osećam da će se oduševiti ovim vanilicama. S' obzirom da voli i mak, biće ovo dobitna kombinacija.
Hvala Vam na receptu.
Pozdrav,
Od srca ti hvala i sigurna sam da će ih muž voleti...moj ne voli čokoladu ali nih je jeo i sa njom. Evo sad pijemo kafu a on doneo kutiju ispred sebe...obožava ih.Topli pozdrav.
ИзбришиPa ovo je prelepo pre svega,a mogu da zamislim ukus..Obožavam mak,pa kad se spoji s večnim i neponovljivim vanilicama..Ne gine mi drugo nego da isprobam.Hvala puno na još jednoj dobroj ideji
ОдговориИзбришиBaš se radujem da ti se dopada i ako voliš mak, ovo je prava stvar za tebe.Od serca ti hvala i topli pozdrav iz ledene Kanade.
ИзбришиPredivno izgledaju, zaista neobična kombinacija vanilice i mak:))) Ovo mi se posebno dopada jer mak obožavam. Rado ću isprobati. Pozdrav, Zoko:)
ОдговориИзбришиProste se tope u ustima i isto kao vanilice, što duže stoje u kutiji ( ako mogu da opstanu tako dugo ) to su bolje.Pozdrav.
ИзбришиАутор је уклонио коментар.
ИзбришиAko imaš mast,još i bolje će da budu, mada su odlične i na ovaj način....javi mi se da znam kako su ti se dopale. Topli pozdrav.
ОдговориИзбришиJa sam juce pravila za probu prvi put po tvom receptu u posnoj varijanti Sastavljala sa dzemom od kajsija i kasnije ih cele umakala u posnu cokoladu posula malo kokosa odozgo jer ta posna cokolada nema bas neki lepi sjaj Ukus odlican specifican kombinacija kokosa malka kore od pomorandze i cokolada ...
ОдговориИзбришиImacu ih ove godine za slavu pa sam htela da vidim da li ce biti mekane One nisu klasicne vanilice i nisu onako mekane da se tope ali su bas to Mak vanilice bas neki novi ukus i novi kolac bar kod mene Odlicno Zorice kao i svi tvoji ostali recepti , slike i sve sto objavis.Veliki pozdrav iz kisnog i vetrovitog Malmea a ja cu danas uz kafici imati dobre vanilice
Hvala na receptu!