субота, 10. март 2018.

Brioche sa parmezanom

Juče nam je trebao hleb, ovo sam sasvim slučajno videla na fb stranici fatto in casa da benedetta.it i šta drugo nego isaprobati...idealno vam je pripremiti ovaj brioche za uskršnje jutro, doručak sa vašom porodicom, oblicima se možete igrati kakve vi volite, u sredini možete staviti jaje, da izgleda lepše.


Sastojci:  550 g brašna, 20 g svežeg ili 7 g suvog kvasca,  300 ml toplog mleka, 10 g soli, 60 ml suncokretovog ulja, 1 jaje, 50 g sitno izrendanog parmezana ili grana padano sira, 20 g šećera,
i još: 1 žumance za premazivanje, po izboru semenke; susam, lan, mak

Priprema:  U malo mleka izmrviti svež kvasac, dodati polovinu šećera, kašiku brašna, sjediniti i ostaviti na stranu da kvasac zapeni.

U vanglicu prosejati brašno, dodati so, izrendan sir, blago umućeno jaje, ostatak šećera, ulje i na kraju dodati narastao kvasac. Zamesiti testo.
Blago pobrašniti radnu površinu i dobro umesiti testo.
Ja sva testa pravim sa mikserom, tek na kraju isipam na radnu površinu i domesim ga, jer volim da osetim testo ispod ruke.
Testo treba da bude meko, ali da vam se ne lepi za ruke.
Oblikovati u loptu, premazati sa vrlo malo ulja, vratiti u vanglicu,pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste prethodno blago posuli sa brašnom, razvući malo u rolat sa vašim prstima i podeliti na pola.
Jednu polovinu ostaviti na stranu a drugu polovinu razvući, prvo prstima, posle oklagijom na pravougaonk, debljine oko pola cm.
Iseći na 8 traka.
Svaku traku malo razvaljati po radnoj površini i zaviti u pužić.Stavljati na pleh, koji ste prekrili pek papirom.
Kod mene se pužići ne vide, jer sam zaboravila da ih uslikam.
Isto tako uraditi i sa drugim delom testa, ali ovog puta umesto da zavijete pužiće, napravite "cvetiće".
Traku koju ste rastanjili malo na radnoj površini, sastavite oba kraja i onda uvrćite gornji i donji deo da dobijete cvetić. Oblikovati u krug i sastavite krajeve zajedno.


Ostaviti na toplom mestu oko pola sata da testo još jednom naraste.
Premazati peciva sa umućenim žumancetom, možete dodati i vrlo malo vode ili mleka i posuti semenkama po vašem izboru.
Ja sam moja peciva premazala sa mlekom.
Zagrejati rernu na 170°C sa ventilatorom a vi, koji nemate ventilator, na 190°C i peći ih oko 20 do 25 minuta ili dok vam lepo ne porumene.
Peciva ostaviti da se malo ohlade i koristite ih po vašoj želji.
Tako pripremljena peciva su izuzetno mekana, koje ćete sa uživanjem jesti.Možete ih poslužiti uz ručak ili praviti sendviče od njih.

Od skoro sam otkrila italijansku pekaru u blizini naše kuće i tu sam počela da kupujem svež kvasac. Sve ove godine sam koristila suvi kvasac, nekad onaj koji ide direktno u brašno, nekad onaj koji mora da se napravi sa tečnošću i šećerom i iskreno da vam kažem, da mi je testo sa svežm kvascem mnogo bolje.
Kupim polovinu one velike kocke i podelim na, neki parčići su po 20 g, neki po 40 g, od 20 g mi je dovoljno za pola kg brašna a 40 g mi je dovoljno za kg brašna, zavijem svako parče posebno u providnu foliju i posebno spakujem one od po 20 g a posebno one od 40 g napišem u kesi papir sa koliko je koja g i sve onda zajedno stavim u veću kesu za zamrzivač i zamrznem,kad mi je potrebno, izvadim, odmrznem u frižideru i koristim...
Ovo sam napisala da bih nekom od vas pomogla kako sačuvati svež kvasac.


Prijatno!!!!!

2 коментара:

  1. Volim pecivo ali ga retko pravim jer belo brašno retko koristim. Kvasac skoro uvek suvi jer mi je jednostavnije za čuvanje. Ranije sam kao i ti pravila kocke i zamrzavala pa mi se desi da ga ne upotrebim dugo pa ga bacim. Inače kada koristim zamrznuti kvasac otapam ga u hladnoj vodi, brže mi je nego da čekam da se otopi u frižideru. Ništa mu ne fali kada se otopi na ovaj način.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Peciva se mogu napraviti od bilo kog brašna ili više raznih mešavina, pravila sam ih sa speltinim, heljdinim, celog pšeničnog zrna, kukuruznog sitno samlevenog, koje je u prahu i svaki put sam bila zadovoljna..mada u većini slučajeva koristim, belo, ne tretirano brašno iz mlina i jako sam zadovoljna.
      Ja ostavim kvasac uveče u frižider i sutra dan ga koristim, nekad stoji i po dva tri dana u frižider i sasvi je ok...hvala i tebi na savetu za hladnu vodu.

      Избриши