Kako mi ovaj prevod smešno zvuči...ali ne znam bolje...inače jelo je izuzetno dobro.Fahita poslužena na malo drugačiji način.
Sastojci: oko 700 g pilećih odkoštanih karabataka ili belog mesa, 1 crvena paprika, 1 narandžasta paprika, 1 žuta paprika, 2 ljute jalapeno paprik a, 1 glavica crnog luka, 4 do 5 čena belog luka, 30 ml ulja, , 1/4 kašičice sveže samlevenog bibera, 1 kašičica soli, 2 kašičice čili začina ili 1 kašičica ljute mlevene paprike, 1/2 kašičice belog luka u granulama, 1/2 kašičice cumina, 1/2 kašičice mlevene dimljene ili obične paprike, sok od 1 limete, peršunovo ili lišće od korijandera
Priprema: Za ovo jelo može da se koriste pileće grudi ili pileći odkoštani karabataci.
Ja sam koristila karabatkove, koje sam prethodno očistila od masnoće, skinula kožu,oprala i osušila.Veče pre sam ih marinirala tako što sam ih posula sa vegetom za piletinu, sveže samlevenim biberom i posula sam ih začinom za piletinu ( montreal chicken ) i ostavila preko noći u frižider.
Luk očistiti, preseći na pola, ako je glavica manja, ako je veća na 4 dela i svaki deo iseći na 1cm debljine.
Beli luk očistiti i iseći na polovine, ako su čenovi veliki na trećine.
Meso iseći na trakice.
Sve to staviti u veću zdelu i preliti sa uljem.
Začine izmešati zajedno i posuti preko mesa i paprike i vašm rukama sve dobro izmešati.
Pripremiti veći pleh, prekriti pek papirom i sipati pripremljeno meso sa povrćem i rasporediti.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 20 do 25 minuta, ne morate mešati i pred kraj pečenja, ako povrće i paprika nije porumenela, staviti samo opciju gornjeg grejača da vam malo zarumeni.Izvaditi iz rerne iscediti preko sok od 1 limete i posuti iseckanim peršunom ili korijanderom ( cilantro )
Dok se paprika i meso peče pripremite pirinač.
Sipati 1 kašiku ulja u šerpicu, dodati 2 čena sitno iseckanog belog luka i oko 150 g očišćenih i sitnije sečenih šampinjona i pržiti nekoliko minuta da šampinjoni malo ispuste vodu i porumene, pazite, morate češće da mešate da vam beli luk ne izgori, onda će biti gorko.Basmati ili pirinač koji vi koristite, ( količinu odredite sami, za nas dvoje ja stavim 250 ml ) isprati pod mlazom hladne vode i staviti u šerpicu i pržiti nekoliko minuta, stalno mešajte da vam se pirinač ne zalepi za dno i onda naliti sa 500 ml pileće supe ili obične vode.
******250 ml pirinča = 500 ml tečnosti
Pustite da provri, posoliti po ukusu, smanjiti temperaturu i kuvajte na tihoj temperaturi dok pirinač ne upije svu tečnost.
Svaki pirinač nije isti i ne upijaju svi istu količinu tečnosti, negde je 1 : 1.5 ili 1:2 što znači jedna zapremina pirinča prema zapremini i po do dve zapremine tečnosti.
Skuvani pirinač rastresti viljuškom, dodati sitno iseckan peršun i sve nežno promešati
Pirinač sipati na tanjir, preko staviti meso sa paprikom i poslužiti toplo.
Količinu začina koristite onako kako vaši ukućani vole.
Umesto piletine možete da koristite i junetinu / govedinu.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар