Štrudle mogu da budu i slane, ne samo slatke..odlično predjelo za vaše goste i razna slavlja.
Sastojci za fil: 1 kg svežeg spanaća ili oko 500 - 600 g smrznutog
dvadesetak listova iseckanog svežeg bosiljka, 1 1/2 kašičica origano, 1/2 kašičice majčine dušice, 3 do 4 čena pasirano belog luka, oko 40 g istostiranih pinjola, 250 g mladog sira, ( ricotta ) 250 g feta sir, 1 do 2 kašike projinog brašna, po ukusu so i biber
Sastojci za testo: 375 do 400 g sve namenskog brašna, 75 g belo speltino brašno ili brašno od celog pšeničnog zrna, 65 ml ulja 175 ml kefira, jogurta ili mlake vode 2 jaja, 2 kašike šećera, puna kašičica soli, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
i još: 1 jaje, odvojiti belanac za fil a žumancetom premazati štrudle, po ukusu semenke ; susam, laneno seme, crni susam
Priprema: Ako koristite svež spanać, očistiti, oprati i blanširati u vreloj vodi. Kod mene je bilo pola svežeg i pola zamrznutog. Zamrznuti spanać odlediti i dobrooooooo ga ocediti od viška tečnosti. Ovo je vrlo važno, jer ako ga ne ocedite dobro od viška vode imaćete dnjecavo testo odozdole. Isto tako uraditi i sa blanširanim spanaćem. Iseckati što sitnije možete.
Iseckati listiće bosiljka i dodati u oceđen spanać ( ja nisam dodavala začinske biljkice, vi kako hoćete ) dodati mladi sir ili rikotu, koju takođe trebate ocediti od viška tečnosti, sitno izmrvljen feta sir, istostirane pinjole, ( ako ih nemate, preskočite , mada pinjoli daju odličan ukus i hrskavost štrudli ) pasirani beli luk, belance ( žumance ostavite za premazivanje štrudle ) i projino brašno. ( služi da nam pokupi višak tečnosti )
Sve izmešati i ostaviti u frižider dok nam ne zatreba
Ja koristim kvasac koji ne mora da se aktivira a vi, ako koristite običan kvasac, razmutite ga u vrlo malo vode, dodati malo šećera i ostaviti da se kvasac podigne.
Prosejati obe vrste brašna. ( u početku stavite samo 375 gsve namenskog brašna i ako je potrebno još brašna, dodavaćete ga dok domesite testo na radnoj površini )U zdelu umutiti jaja, dodati kefir, ulje, so i šećer i sve to sipati u brašno i na kraju dodati podignut kvasac i zamesiti varjačom.
Kad se testo formiralo, blago pobrašniti radnu površinu dobro umesiti testo.
Trebate da dobijete glatko i elastično testo, koje se ne lepi za ruke.
Premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Naraslo testo isipati na radnu površinu, podeliti na pola i rastanjiti testo u pravougaonik, debljine oko pola cm.
Obe bočne strane iseći na trake debljine oko 3cm a sredinu ostaviti celu.Po sredini testa sipati polovinu pripremljenog fila, poravnjati i gornji i donji kraj previti preko fila, da fil ne curi i preklapati unakrst isečene delove testa.
Preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom.
Ako vam je lakše za prenošenje, rastanjeno testo preneti na pek papir i tek onda seći bočne strane testa i filovati štrudlu.
Ja sam je pravila na radnoj površini.
Ako je potrebno radnu površinu posuti sa gustinom da rastanjite testo.
Staviti obe štrudle na pleh, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu, dok vam se rerna greje.
Uključiti rernu da se greje na 175°C.
Umutiti žumanac sa malo vode ili mleka, premazati sa umućenim žumancetom, posuti sa semenkama po vašem izboru i peći oko 30 minuta ili dok vam štrudlice lepo ne porumene.
Ohladiti ih na žici i poslužiti.
Nemojte ih seći tople, kao što sam ja, ali kod mene se nije moglo čekati jer su nam došli gosti.
Baš gledam od jutros neke slane štrudle i pitam se što ih ne pravimo češće...
ОдговориИзбришиTi kao i ja, zašto ih ne pravim češće? Više lenjost nego bilo šta a volim i slatke i slane štrudle.
ИзбришиJako fino! Verujem da je i ukus vrhunski!
ОдговориИзбришиSladoled, hvala i drago mi je da si navratila...Da li i imaš svoj blog?
ИзбришиHvala Petra i veoma je ukusna...
ОдговориИзбриши