петак, 2. март 2018.

Slana "štrudla " sa spanaćem i sirom

Štrudle mogu da budu i slane, ne samo slatke..odlično predjelo za vaše goste i razna slavlja.


Sastojci za fil: 1 kg svežeg spanaća ili oko 500 - 600 g smrznutog
dvadesetak listova iseckanog svežeg bosiljka, 1 1/2 kašičica origano, 1/2 kašičice majčine dušice, 3 do 4 čena pasirano belog luka, oko 40 g istostiranih pinjola, 250 g mladog sira, ( ricotta ) 250 g feta sir, 1 do 2 kašike projinog brašna, po ukusu so i biber
Sastojci za testo: 375 do 400 g sve namenskog brašna, 75 g belo speltino brašno ili brašno od celog pšeničnog zrna, 65 ml ulja 175 ml kefira, jogurta ili mlake vode 2 jaja, 2 kašike šećera, puna kašičica soli, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
i još: 1 jaje, odvojiti belanac za fil a žumancetom premazati štrudle, po ukusu semenke ; susam, laneno seme, crni susam

Priprema:  Ako koristite svež spanać, očistiti, oprati i blanširati u vreloj vodi. Kod mene je bilo pola svežeg i pola zamrznutog. Zamrznuti spanać odlediti i dobrooooooo ga ocediti od viška tečnosti. Ovo je vrlo važno, jer ako ga ne ocedite dobro od viška vode imaćete dnjecavo testo odozdole. Isto tako uraditi i sa blanširanim spanaćem. Iseckati što sitnije možete.

Iseckati listiće bosiljka i dodati u oceđen spanać ( ja nisam dodavala začinske biljkice, vi kako hoćete ) dodati mladi sir ili rikotu, koju takođe trebate ocediti od viška tečnosti, sitno izmrvljen feta sir, istostirane pinjole, ( ako ih nemate, preskočite , mada pinjoli daju odličan ukus i hrskavost štrudli ) pasirani beli luk, belance ( žumance ostavite za premazivanje štrudle ) i projino brašno. ( služi da nam pokupi višak tečnosti )
Sve izmešati i ostaviti u frižider dok nam ne zatreba

Ja koristim kvasac koji ne mora da se aktivira a vi, ako koristite običan kvasac, razmutite ga u vrlo malo vode, dodati malo šećera i ostaviti da se kvasac podigne.
Prosejati obe vrste brašna. ( u početku stavite samo 375 gsve namenskog brašna i ako je potrebno još brašna, dodavaćete ga dok domesite testo na radnoj površini )
U zdelu umutiti jaja, dodati kefir, ulje, so i šećer i sve to sipati u brašno i na kraju dodati podignut kvasac i zamesiti varjačom.
Kad se testo formiralo, blago pobrašniti radnu površinu dobro umesiti testo.
Trebate da dobijete glatko i elastično testo, koje se ne lepi za ruke.
Premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, podeliti na pola i rastanjiti testo u pravougaonik, debljine oko pola cm.
Obe bočne strane iseći na trake debljine oko 3cm a sredinu ostaviti celu.
Po sredini testa sipati polovinu pripremljenog fila, poravnjati i gornji i donji kraj previti preko fila, da fil ne curi i preklapati unakrst isečene delove testa.
Preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom.
Ako vam je lakše za prenošenje, rastanjeno testo preneti na pek papir i tek onda seći bočne strane testa i filovati štrudlu.
Ja sam je pravila na radnoj površini.
Ako je potrebno radnu površinu posuti sa gustinom da rastanjite testo.

Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Staviti obe štrudle na pleh, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu, dok vam se rerna greje.
Uključiti rernu da se greje na 175°C.
Umutiti žumanac sa malo vode ili mleka, premazati sa umućenim žumancetom, posuti sa semenkama po vašem izboru i peći oko 30 minuta ili dok vam štrudlice lepo ne porumene.
Ohladiti ih na žici i poslužiti.
Nemojte ih seći tople, kao što sam ja, ali kod mene se nije moglo čekati jer su nam došli gosti.

Od ove količine ćete dobite dve štrudle. Ispecite ih obe pa ili podeliti sa rodbinom i prijateljima ili jednu zamrznuti i koristiti kad je potrebno.




5 коментара:

  1. Baš gledam od jutros neke slane štrudle i pitam se što ih ne pravimo češće...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ti kao i ja, zašto ih ne pravim češće? Više lenjost nego bilo šta a volim i slatke i slane štrudle.

      Избриши
  2. Анониман2. март 2018. 15:11

    Jako fino! Verujem da je i ukus vrhunski!

    ОдговориИзбриши