уторак, 6. новембар 2018.

Pileći paprikaš na drugačiji način

Juče je  bio Family Day u Kanadi, mlađi sin i buduća snaha su došli da nas obiđu i da provedu dan sa nama. Htela sam da im pripremim nešto drugačije za ručak..



Sastojci:

     4 velika parčeta pilećih grudi bez kostiju i kože
     150 g dimljene suve slanine
     2-3 kašike ulja
     10 do 12 velikih ljutih paprika ( banana peppers )
     1 velika glavica crnog luka
     2 glavice belog luka
     1 velika šargarepa
     1 konzerva od 800 ml seckanog paradajza
     po ukusu suvog začina
     nekoliko grančica majčine dušice
     3-4 kašike ljutkastog ajvara
     na vrh noža ljuta mlevena paprika
     150 ml suvog belog vina
     seckanog peršuna
     sveže samleveni biber
     1 kašičica mlevene dimljene crvene paprike

Priprema:

Pileće grudi oprati i iseći na veće kockice i marinirati ih sa vegetinim miksom za piletinu ili koji god suvi začin vi koristite i ostaviti sa strane dok pripremate svo ostalo povrće.

U dublju šerpu staviti ulje, dodati dimljenu suvu slaninu isečenu na kocke i piletinu i pržiti da porumeni sa svih strana a slanina otpusti mast. Izvaditi meso u šerpicu, poklopiti i ostaviti sa strane.

Ako imate previše masnoće u šerpi, odvadte malo i ostavite sa strane ( možda će vam zatrebati ) dodati sitno iseckan crni luk, cele češnjeve belog luka, sitno iseckanu šargarepu i papriku,koju ste prethodno oprali, očistili od semenki i žilica i isekli na malo veće parčiće ( ove paprike su ljute, ali kad ih očistite od semenki i žilica budu vrlo malo ljutkaste, ako ne volite ni malo ljuto koristite slatke paprike ) smanjite malo temperaturu na osrednju i pržiti sve zajedno, povremeno promešajte,oko desetak minuta, dok paprika i luk ne počnu da mekšaju.

Vratiti piletinu i slaninu u šerpu, zajedno sa sokovima koje je otpustila, dodati grančice majčine dušice, belo vino, suve začine koje koristite, mlevenu dimljenu papriku,ajvar, ljutu mlevenu papriku, sveže mleveni biber i dinstati sve zajedno nekoliko minuta i na kraju dodati paradajz.
Poklopiti i dinstati na tihoj temperaturi oko 45 minuta. Na kraju probati za začine i dodati šta fali po vašem ukusu, izvaditi grančice majčine dušice i posuti sa seckanim peršunom.
Poslužiti sa pire krompirom, kuvanim pirinčem ili samo sa hlebom...izbor je vaš. Kod nas je bilo sa pireom od krompira i celera.
Prijatno!!!!!!

6 коментара:

  1. E ja dosla na ovaj parikas.Iakoo sam zauzeta jaaako, gde ovo da propustim.Njam

    ОдговориИзбриши
  2. Divno izgleda samo jel zaista treba 2 glavice bijelog luka ili dva cena?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Irena, dobro si pročitala 2 glavice belog luka, ali se čen ostavi ceo i ako mi veruješ, kad se ukrčka tako je ukusan da se uopšte i ne oseti da je beli luk...probaj nekada da dodaš u neko jelo i videćeš i sama, luk se topi u ustima a onaj mirisa uopšte nema.
      Toli pozdrav.

      Избриши
  3. Jako dobar paprikaš, bilježim se i ja kada se bude sljedeći put kuhalo :):)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Branka, bilo bi mi zadovoljstvo imati te na ručku, onako opušteno uz čašicu razgovora. Šaljem ti virtualni zagrljaj.

      Избриши