субота, 10. новембар 2018.

Košnice pogača

Očigledno da sam imala vremena da se malo igram sa testom..pogača je odavno pojedena i preporučila bih vam je da je napravite kad imate društvo, poslužiti je za predjelo sa suhomesnatim narescima i raznim sirevima, uz čašicu rakije ili vina odlično paše.


Sastojci:  500 g brašna, 290 ml tople vode, 20 g svežeg ili 8 g suvog kvasca, 60 g šečera, 1 puna kašičica soli, 150 g putera

Priprema:  Prosejati brašno i so i ostaviti na stranu.
Zagrejati 100 ml vode da je mlaka, dodati kvasac i 1 kašičicu šećera a ostatak šećera otopiti u ostatak vode, koja treba da bude isto mlaka.
Puter iseći na male kockice i ostavite ga da vam bude sobne temperature.

Zamesiti testo ali ga dobro izradite, da li ćete to mikserom ili rukom, izbor je vaš. Ja testo obično dobro izmesim mikserom sa spiralnim nastavcima a onda ga na kraju doradm rukom i ako je potrebno, jer sva brašna nisu ista, dodajem po malo samo dotle dok mi testo se ne lepi za ruke.
Oblikovati testo u kuglu, premazati ga sa vrlo malo ulja i vratiti nazad u vanglicu,pokriti ga i ostaviti na toplom mestu da naraste.
Posle pola sata isipati na radnu površunu ( testo je izuzetno meko i podantno za rad ) premesiti ga još jednom i ostaviti da još jednom naraste.
Kad je testo ponovo naraslo premesiti ga i podeliti na 8 delova i oblikujte ih u loptice.
Uzeti kockicu putera i blago premazati veći tanjir i staviti sve loptice na tanjir, prekriti ih providnom folijom i ostaviti pola sata da se testo odmori.
Pripremiti kalup za tortu, veličine oko 22cm i dobro podmazati stranice i dno sa omekšalim puterom. Uzeti veću alu foliju i obaviti oko dna kalupa da vam puter ne curi po rerni dok se pogača peče.

Uzeti 1 kašiku putera ( ako koristite slani puter smanjite količinu soli ) i razmazati po radnoj površini, sada uzeti jednu lopticu i premazai preko nje sa kašikom putera i sad vašim rukama tanjiti testo po radnoj površini, ako je potrebno dodavati još po malo putera, jer masnoća vam pomaže da se testo lakše razvuče. Razvući tako testo u kocku oko 30 cm dužine, testo treba da vam bude tanko kao kad razvlačite pitu., ako se testo negde i pokida, ne sikirajte se, nema nikakve veze.
Prebacite trećinu testa sa leve strane do malo više od polovine testa, pa isto tako prebacite desnu stranu preko toga tako da imate testo oko 10cm širine a 30cm dužine i sada to testo zavite u čvrst rolat.
Ostavite sa strane.
Isto tako uraditi i sa preostalih 7 loptica i kad ste završili sa motanjem svih rolnica, sada svaku jednu rolnicu preseći na pola i ređati sečenu stranu stavljati na dno podmazanog kalupa, počeći od sredine testa i ređajte ih svuda okolo.
Kada ste završili sa rolnicama u kalupu, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se kalup napuni sa naraslim rolnicama.
Neke od rolnica će se iskriviti, ali nemojte ih dirati, lepota ove pogače je baš u tom "neredu".
Kad su rolnice narasle 2/3 u kalupu, premazati sa 1 kašikom preostalog putera, koji ćete otopiti, posuti sa krupnom solju a i ne morate i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C prvih 15 minuta, onda smanjite temperaturu na 160 - 165°C još 30 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni. Ako počne previše da rumeni, prekriti pek papirom.

Pečenu pogaču ostaviti u kalupu bar dvadesetak minuta da se ohladi i onda otvoriti štipaljku sa strane i polako skinuta sa dna kalupa na tanjir ( pazite jer pogača je pravljena iz komadića, može lako da se "rasturi" prilikom skidanja sa dna.


Originalni naziv ove pogače je Uri Scheft’s Yemeni Kubaneh
Pogaču možete napraviti uveče, pokriti je sa providnom folijom i ostaviti je preko noći u frižider, sledećeg dana je izvaditi i ostaviti na sobnoj temperaturi da naraste i peći je.


Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар