среда, 20. јул 2022.

Jedno testo dva peciva

 Danas je bila nesnosna vrućina ali sam ja sinoć rešila da danas mesim pecivo pa nek bude kako bude. Klima je i ovako uključena, samo sam još malo smanjila temperaturu da bude u kući hladnije i dadoh se ja na posao....ne pitajte me koliko su me znojeva oblili dok sam sve uslikala, pokušala sam da sedim napolje bar kafu da popijemo, ali sam ipak morala da udjem u kuću..

Sastojci: 500 g brašna + za doradu testa, 7 g kvasca, pola kesice praška za pecivo, 250 g kiselog mleka, 50 ml toplog mleka, 1 i po jaje, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli

i još: 100 g putera sobne temperature, semenke po izboru, pola jajeta sa 1 kašikom mleka za premazivanje, krem sir, 1 kašika kisele pavlake,  peršun, beli luk, čokoladni namaz, džem

Priprema:  Prosejati brašno i u brašno dodati prašak za pecivo, kvasac ( moj ne mora prethodno da se aktivira, ako je potrebno da se aktivira onda aktivirati u toplo mleko sa kašičicom šećera )  kašičicu šećera, promešati i ostaviti sa strane.

Ja koristim domaće kiselo mleko, koje uvek imam u frižideru, vi ako nemate možete koristiti i gusti jogurt, dodajte jedno celo jaje a drugo izmutite pa pola sipajte u kiselo mleko a u drugu polovinu dodati malo mleka, umutiti i ostaviti sa strane za premazivanje kiflica. U prvu smesu dodati i kašičicu soli i umutiti sve zajedno da se kiselo mleko sjedini sa jajima.

Dodati to u brašno, zamesiti testo, koje ćete dobro izmesiti. Meni je bilo potrebno još malo brašna da dodam, manje od 1 kašike, da bih dobila srednje meko testo koje se ne lepi za ruke. Oblikovati testo u kuglu, premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo podeliti na osam podjednakih jufkica. Uzeti 4 jufkice a preostale 4 pokriti da se ne suše dok vi tanjite ove 4. Svaku jufkicu rastanjiti u veličini malog plitkog tanjira i svaku premazati sa omekšalim puterom ( gledajte da imate dovoljno za 6 jufkica )  3 premazane jufkice stavljati jednu na drugu a četvrtu jufkicu ne premazujemo.

Tako pripremljene jufkice staviti na tanjir pa ih staviti u frižider dok vi tanjite sledeće 4 jufkice. Tokom tanjenja pomozite se sa brašnom. Kad ste završili i sa druge 4 jufkice, izvaditi prve 4 a ove druge 4 stavite na tanjir pa u frižider dok vi radite sa prvim jufkicama.

Pobrašniti radnu površinu i prvo rukama pa onda oklagijom rastanjiti testo oko pola cm debljine.iseći na 16 jednakih trouglića. Koliko sam kiflica do sada napravil verovatno da ni kose na glavi nemam ali još nikako da isečem trouglove da mi sve kiflice budu iste.

Pošto je testo neutralno možete ih puniti slatkim ili slanim punjenjem. Ja sam jedan deo punila sa krem sirom u koji sam dodala kašiku kisele pavlake, malo seckanog belog luka i peršuna a jedan deo sam punila džemom od šljiva i čokoladnim namazom.

Trebaju vam 2 pleha, koji ćete prekriti pek papirom pa na jedan pleh ređati slane kiflice a na jedan slatke. Pokriti ih i ostaviti na toplom mestu da još jednom narastu. Ne treba da rastu više od 20 do 30 minuta.

Narasle kiflice, ja sam svaki pleh pekla posebno, prvi pleh koji sam napravila, premazala sam ih sa umućenim jajetom i mlekom ( koje je bilo na strani ), posula susamom i pekla u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 20 minuta.

Kad sam izvadila taj pleh, onda sam premazala i druge kiflice i njih pekla takodje 20 minuta na 180°C

Ostaviti ih da se kratko ohlade pa ih poslužite. Kiflice se mogu praviti i prazne.

Slatke kiflice posuti šećerom u prahu zamirisan vanilom, skuvajte kafu ili čaj i poslužite.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар