субота, 6. август 2022.

Slani venac sa domaćim lisnatim testom...

 Slani venac sa domaćim lisnatim testom...Ovo testo je toliko dobro da se od njega može napraviti i slatko i slano testo...kod mene je ovog puta slano a ako bih ga koristila za slatko pecivo malo bih ga obogatila sa dodatkom vanile, limunove korice...


Sastojci: 500 g brašna + za doradu testa, 7 g kvasca, pola kesice praška za pecivo, 250 g kiselog mleka, 50 ml toplog mleka, 1 i po jaje, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 100 g putera
Sastojci za punjenje: kačkavalj, marinirano povrće ili pečurke, kuvana šunka, mladi luk, peršun
i još: pola umućenog jajeta, 1 manja kašičica jogurta i nekoliko kapi ulja

Priprema: Prosejati brašno i u brašno dodati prašak za pecivo, kvasac ( moj ne mora prethodno da se aktivira, ako je potrebno da se aktivira onda aktivirati u toplo mleko sa kašičicom šećera ) kašičicu šećera, promešati i ostaviti sa strane.Ja koristim domaće kiselo mleko, koje uvek imam u frižideru, vi ako nemate možete koristiti i gusti jogurt, dodajte jedno celo jaje a drugo izmutite pa pola sipajte u kiselo mleko a u drugu polovinu dodati malo mleka, umutiti i ostaviti sa strane za premazivanje kiflica. U prvu smesu dodati i kašičicu soli i umutiti sve zajedno da se kiselo mleko sjedini sa jajima.

Dodati to u brašno, zamesiti testo, koje ćete dobro izmesiti. Meni je bilo potrebno još malo brašna da dodam, manje od 1 kašike, da bih dobila srednje meko testo koje se ne lepi za ruke. Oblikovati testo u kuglu, premazati sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.


Naraslo testo podeliti na osam podjednakih jufkica. Uzeti 4 jufkice a preostale 4 pokriti da se ne suše dok vi tanjite ove 4. Svaku jufkicu rastanjiti u veličini malog plitkog tanjira i svaku premazati sa omekšalim puterom ( gledajte da imate dovoljno za 6 jufkica ) 3 premazane jufkice stavljati jednu na drugu a četvrtu jufkicu ne premazujemo.
Tako pripremljene jufkice staviti na tanjir pa ih staviti u frižider dok vi tanjite sledeće 4 jufkice. Tokom tanjenja pomozite se sa brašnom. Kad ste završili i sa druge 4 jufkice, izvaditi prve 4 a ove druge 4 stavite na tanjir pa u frižider dok vi radite sa prvim jufkicama.

Prve 4 jufkice izvaditi iz frižidera pa prvo vašim prstima i dlanovima tanjite teso, malo pobrašniti gore i dole i rastanjiti oklagijom da je testo tanje od pola cm u pravougaonik. Na dužu stranu staviti marinirano povrće po vašem ukusu, ali ostaviti prazno testo oko 6 do 10cm da možete lakše da preklopite preko fila, ( ja sam koristila mešavinu šargarepe, paprike i karfiola koje kupujem za brusketice ), preko staviti krupnije rendan kačkavalj ili ako imate u listićima onda iskidati na sitnije komadiće ( ja sam koristrila sir provolone i iskidala sam na komadiće, preko sam posula seckanom šunkom, preko šunke seckani mladi lu i malo seckanog peršuna. Zaviti u rolat a ivice zalepite za testo i malo rukama izvaljati rolat.


Staviti na pek papir i preneti na pleh. Spojiti stranice pa oštrim nožem iseći na komade, ali ne skroz do kraja sa unutrašnje strane kruga. Pažljivo rukom izvrnuti komade isečenog testa prema gore ( pogledajte kolaž ) i tako dok ne završite. Pokrijte i ostavite na toplom mestu da testo još jednom naraste. Od drugog dela testa možete napraviti još jednu štrudlu ili napraviti dva rolata, spojiti im krajeve i napraviti mnogo veću štrudlu. Ja sam pravila polovinu testa jer volim da jedem sveža peciva. Kad je testo naraslo, premazati sa umućenim jajetom i jogurtom, posuti semenkama po izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 do 30 minuta, ako je štrudla veća, onda je peći duže. Ispečenu štrudlu ostaviti da se ohladi, iseći na komade i poslužiti.





Prijatno!!!!

2 коментара: