петак, 12. август 2022.

Grčka salata

 Ne pravim je često, pojma nemam zašto ali ovih dana imamo obilje svežeg paradajza iz bašte i na neki način se moraju upotrebiti. Ovog puta pravim sa žutim paradajzom jer sam njega imala više i iskreno rečeno, žuti paradajz volim mnogo više od crvenog.

Sastojke stavljajte koliko vi volite, ovo je bilo dovoljno za nas dvoje.

Sastojci: 1 veći ili 3-4 malih krastavaca, 1 manja glavica ljubičastog luka, 2 zelene paprike, 4 paradajza, maslinke po ukusu, feta sir po ukusu

Sastojci za preliv: 50 ml vinskog sirćeta, 30 ml maslinovog ulja, 2 čena pasiranog belog luka, 1 do 2 kašike limunovog soka, 1 kašika suvog grčkog origana, prstohvat tucane paprike, ( ne mora )  so i biber po ukusu

Priprema: Prvo pripremiti preliv. Sve sastojke za preliv staviti u manju teglicu i dobro izmućkati. Ostaviti na stranu.

Sve sastojke za salatu oprati, osušiti i iseći na kockice. Ja sam koristila sitni ljubičasti luk iz bašte i njega sam isekla na tanke polumesece. Koristila sam ljutu mladu papriku iz bašte, kojoj sam očistila semenke i žilice ali smo ipak imali po malo tu ljutinu, koja nam je baš godila. Ja nisam htela da orvaram teglu crnih kalamata maslinki pa sam koristila zelene maslinke ali je vizualno bolje da su crne, mada ukus ostaje isti.

Jedan deo sira staviti u salatu a drugim delom posuti preko tek kad ste sipali preliv

Preliti pripremljenu salatu prelivom koji ste ranije pripremili, izmešati salatu, posuti sa još malo feta sir i poslužiti uz roštilj, pečeno meso, pečen giros ili jesti samo tako kako je uz neki fini garlic hleb.

Prijatno!!

Нема коментара:

Постави коментар