четвртак, 18. август 2022.

Sataraš

 Jelo koje godinama pravim i baš  sam se začudila da nemam recept ovde na blogu kako se to jelo pravi. Obično se pravi leti, kad imamo paradajz i paprika u izobilju. Ja ga uvek pravim bez mesa, ali znam da neko pravi i sa mesom. Ukusi su različiti pa neka pravi svako onako kako voli.

Ja volim da je moj sataraš sa puno paradajza, tako da koristim istu količinu paradajza i paprike, e sad, kako ga je moja mama pravila, ne sećam se, samo znam da sam ga obožavala. Nekad smo ga jeli sa sirom a nekad sa pženim jajima na oko, ovo drugo je bilo moje omiljeno i obavezno sa dosta hleba jer se baš puno umakalo, a to je ono šta ja volim.

Sastojci: 2 veće glavice crnog luka, 1 kg paprika, 1 kg mesnatog paradajza, ulje za prženje, so, biber i suvi začin po ukusu,peršun, 1 do 2 jajeta po osobi, pola kašičice šećera

Priprema:  Luk iseći na rebarca ili kockice i stavitin u dublji i širi tiganj, u koji ste prethodno sipali ulje koje ste zagrejali, i pržiti luk dok ne omekša, ali nemojte da vam porumeni. 

Za to vreme očistite paprike ( ja sam koristila babure u raznim bojama jer volim da vidim šarenilo na tanjiru )  i iseći ih na kockice. Paradajz oljuštite, izvadite semenke i iscedite višak tečnosti te i njega iseći na kockice.

Kad je luk omekšao, dodati paprike te i ih kratko propržiti zajedno sa lukom, dodati isečen paradajz, posoliti, pobiberiti, dodati suvi začin, šećer ako je potrebno i pržite / dinstajte dok vam tečnost ne ispari. Probajte da li je šta potrebno od začina i dodajte.

Jaja ispržite posebno. 

Na tanjir sipati sataraš, staviti isprženo jaje preko sataraša, posuti malo iseckanim peršunom i poslužiti s hlebom.

Prijatno!!

2 коментара:

  1. To je i moje omiljeno jelo iz detinjstva i vrlo često ga pravim, leti ili zimi - svejedno, uvek ima paradajza i paprika 😍

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj da znaš i ja ga mnogo volim zimi ima paradajza ali mi nije tako soča i lep kao vaj leti iz bašte...Hvala ti puno, draga Vesna i pozdravljam te.

      Избриши