недеља, 7. јануар 2024.

Božićna česnica

Rano ujutro na Božić, domaćica zamesi testo od kojeg peče pogaču, koja se zove česnica U nju se stavllja metalni novčić zlatni, srebrni ili obični, odozgo se bode grančicom badnjaka, i ta česnica ima ulogu slavskog kolača na Božić. Kada česnica bude pečena, iznosi se na sto gde je već postavljen Božićni ručak. Domaćin od pečenice za Božić seče najpre levu plećku, negde i glavu, deo od rebara i srce. Srce se iseče na onoliko delova koliko u kući ima ukućana, i svaki član porodice prvo pojede po parče srca Kada svi stanu za sto, domaćin zapali sveću, uzima kadionicu, okadi ikone, kandilo i sve prisutne, preda nekom mlađem kadionicu koji kadi celu kuću. Ukoliko neko zna peva božićni tropar, a ako ne, čita se "Oče naš" naglas. Kad se molitva završi pristupa se lomljenju česnice. Česnica se okreće kao slavski kolač, preliva vinom i na kraju lomi. Ona se lomi na onoliko delova koliko ima ukućana Onaj ko dobije deo česnice u kojoj je novčić, po narodnom verovanju, biće srećan cele te godine. Kada se završi lomljenje česnice, ukućani jedni drugima čestitaju praznik i sedaju za trpezu.

Nikad nisam bila umornija i iskreno da vam kažem da mi se uopšte nije mesila česnica ove godine, ali nisam mogla da dočekamo Božić bez česnice. Danas smo nas dvoje bili sami i za nas dvoje mi se nije ništa spremalo, ali tradicija je tradicija i mora se ispoštovati.

Sastojci: 600 g brašna tip 400 + 100 g za doradu testa, 25 g mleka u prahu, 12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca, 2 žumanca, 100 ml ulja, 250 ml kefira ili jogurta, 100 ml osveštane vode, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli

i još: 100 g omekšalog putera, 1 jaje za premazivanje testa

Priprema: Brašno prosejati celu količinu pa odvojiti oko 100 g na stranu a u 600 g dodati mleko u prahu. U kefir, sobne temperature, dodati ulje, 100 ml osveštane vode, sobne tenperature, 2 žumanca, ulje,šećer i suvi kvasac, sve sjediniti žicom za mućenje i sipati u prosejano brašno i varjačom zamesiti testo a kad se ne bude više moglo mešati varjačom, nastaviti da mesite rukom i mesiti dok ne dobijete glatko testo koje se odvaja od stranica vanglice. Po potrebi dodavati po malo brašna od onih 100 g ali nemojte preterivati sa brašnom jer ipak treba da dobijete meko testo.

Umešeno testo premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti da testo naraste. 

Novčić oprati, osušiti i zaviti u alu foliju.

Naraslo testo blagopremesiti i odvojiti malo testa oko 200 g, premesite, ostavite sa strane i pokrite da se ne suši.

Preostalo testo rastanjiti na blago pobrašnjenoj površini u kocku, debljine oko pola cm i premazati testo, zaviti u rolat.

Kalup za tortu ili šerpu, prečnika 26 scm, premazati sa omekšalim puterom ili prekriti pek papirom. 

Pripremjlen rolat od testa iseći na kolutove oko 2cm debljine i naređati svuda okolo pored stranica kalupa. Deo testa koji ste ostavili sa strane premesiti i staviti u sredinu kalupa.

Meni je 200 g testa za sredinu bilo previše, pa sam deo uplela u pletenicu, vi ako želite, ostavite manje testa za sredinu.

Ja sam pripremljeni novčić stavila u sredinu testa a vi možete i u rolat, samo pazite kad sečete da se ne vidi.

Pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste. Premazati sa umućenim jajetom u koje ste dodali kašiku mleka ili vode. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako volite..

Česnicu prohladiti, kidati je rukama i poslužiti je uz ručak. 

Mir Božji - Hristos se rodi!!!


Нема коментара:

Постави коментар