уторак, 23. јануар 2024.

Slani rolat

 Puno puta imamo po frižideru svašta nešto po malo pa vredi to i iskoristiti. Mi volimo testa, što i ptice na grani znaju, pa vrlo često pravim razmo razna testa i nama to bude, uz neku čorbicu i salatu, bude i ručak a ono što nam ostane, ako ostane, pojedemo za doručak. Tako je nastao i ovaj slani rolat.

Sastojci: 300 do 325 g mekog brašna, tip 400, 100 ml kefira, 125 ml tople vode, 50 ml ulja, 5 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, 10 g mleka u prahu, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 2 jajeta, 60 g omekšalog putera

Sastojci za fil: provolone sir, šunka, 2-3 kuvana jaja, ljute papričice, maslinke

Priprema: Prosejati brašno, ( ja sam prosejala 350 g , odvojila 50 g na stranu a u vanglicu sam stavila 300 g ) dodati mleko u prahu, suvi kvasac, šećer i so i promešati sve zajedno.

Umutiti 2 jajeta, i od toga oduzmi za 1 punu kašiku i ostaviti na stranu a ostatak dodati u kefir, dodati mlaku vodu i ulje sjediniti zajedno i dodati u prosejano brašno i zamesiti testo. Ako vam je testo premekano, dodavati po vrlo malo brašna koje ste ostavili sa strane dok ne dobijete testo  koje se ne lepi za ruke. Pokriti i ostaviti da se testo odmori desetak minuta. Puter iseći na kockice pa ga raspodeliti po odmorenom testu i umesti u testo dok vam se testo potpuno ne sjedini sa puterom. Blago premazati vanglicu sa malo ulja staviti oblikovano testo,pokriti i ostaviti da vam testo naraste.

Dok testo raste skuvati jaja, iseckati šunku, iskidati sir, ako ne koristite već izrendan ( ja nisam imala sir koji bih mogla da narendam pa sam koristila u listićima ) Očistiti halapinjo papriku od semenki i žilica ( može da se koristi i paprika iz turšije ) i što god imate po malo u frižideru, iskoristite.

Naraslo testo podeliti na 3 jednaka,, rastanjiti svaki deo u pravouganik, prematai prvi deo sa polovinom omekšalog putera, staviti drugi deo preko prvog te i njega premnazati i završiti sa trećim delom. Još malo oklagijom rastanjiti testo, malo više bočne stranice od sredine da nemate previše testa odozgore kad prebacite sečene trakice preko nadeva.

U sredini razvaljanog testa staviti prvo malo sira po celoj dužini, preko staviti šunku, iseckanu papriku ( ja sam imala i malo mariniranih pečurki, koje sam sitno iseckala ) isečena jaja na kolutove i završiti sa sirom.
Bočne stranice iseći na trakice oko  2 do 2.5cm debljine i tako isečene stranice prebaciti preko nadeva. ( vidite na levoj fotkici )
Pokriti i ostaviti 20 minuta. Uključiti rernu da se greje na 180°C. 
Testo premazati sa jajetom koje ste ostavili na stranu, u koje ste dodali 1 kašičicu mleka, posuti semenkama po vašem izboru i peći oko 2o do 25 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite.


Ispečen rolat ostaviti na žici da se ohladi, iseći na parčiće i poslužiti dok je tolpa uz kefir, jogurt ili čašu piva...što god vam je po volji.


Prijatno!!!


2 коментара:

  1. Ovom rolatu nema mane, fino pecivo, divne slike 😋

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Vesna...nama je ovo idealno, pored neke ;orbice ili supe bude nam dovoljno ya ru;ak a ako ostane, pojedemo ya doru;ak slede'eg dana...

      Избриши