петак, 26. јануар 2024.

Gibanica kao rolat

 Gibanicu volimo svi i svako je pravi na svoj način. Ja je prvi put pravim u obliku štrudle i pekla sam je u dugom kalupu za hleb i zaista nam se dopala. Ispala je fenomenalno, spolja hrskava a unutra sočna i mekana.


Sastojci: 10 kora za pitu ili gibanicu, 4 jajeta, 250 g feta sir, 75 ml ulja, 150 ml jogurta ili kefira, 75 ml kisele vode, 6 g praška za pecivo, 20 g brašna

Priprema: Jaja umutiti žicom za mućenje, dodati kefir, ( ja koristim domaći kefir, koji pravim savakodnevno a vi možete da koristite i tečni jogurt ) ulje i kiselu vodu i sjediniti sve zajedno. U sve to dodati prosejano brašno zajedno sa praškom za pecivo, sjediniti i na kraju dodati izmrvljen sir.i sjediniti sve zajedno.

Uzeti jednu koru, sipati nekoliko kašika preliva, ali nemojte da razmazujete po kori već svuda posipati kašikom, treba oko 3 do 4 kašike preliva, staviti drugu koru preko i tako sad isto prelivati preko kore. Ako su neke grudvise sira po negde veće samo ih malo pritisnite odozgore i blago kašikom premazati po kori.Raditi sve tako dok imate materijala. Treba da imate dovoljno za 10 kora.  Ja sam koristila ove kore i ovaj sir. ( pogledajte fotkice )

Tako nafilovane kore zaviti u rolat ali ne stežite ga mnogo i preneti u kalup za hleb.


Ako kojim slučajem imate veće kore nego što su moje ( ove kore prvi put koristim i njih mi je donela prijateljica za slavu, iz Toronta ) onda će vam rolat biti manji ali ja ne znam kolike su vaše kore, tako da nisam sigurna da li će vam biti potrebno 10 kora ili više / manje.

Pleh, veličine 10cm X 32Cm prekriti pek papirom. Staviti zavijen rolat i premazati sa ostatkom smese od sira. ( kod mene je ostalo za 1 kašiku i to mi je bilo dovoljno )

Zagrejati rernu na 180°C i peći oko 40 do 45 mminuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite.

Vrlo je važno da kad sipate preliv ne sipate previše na jednom mestu, nego da pokušate da vam svuda bude podjednako preliveno. Ako sipate previše tečnosti na jednom mestu izgledaće mnogo "zdudana" ili gnjecava. Ne znam kako bih vam to drugačije objasnila..nije vazdušaste već je mnogo slepljena.


Pečenu gibanicu kratko ohladiti, izvaditi iz kalupa i odmah je poslužiti dok je vruća.


Meni je gibanica najlepša dok je vruća i ovo je razlog što je pravim u ovom obliku jer ako pravim klasičnu gibanicu previše nam je i " vuče " se po frižideru 2 - 3 dana a ja je hladnu ne volim, jedem je ako moram i ako se podgreje, nije mi ista. Moj muž je jede i hladnu, njemu to ne smeta.

Evo ovde još jedan način kako napraviti pitu gužvaru. Ovako je pravi moja prijateljica pa vi izaberite koji način vam je bolji.


Prijatno!!!


2 коментара:

  1. Divno izgleda pita. Da li se koristi cijelo pakovanje kora?

    ОдговориИзбриши
  2. Ne, piše gore u sastojcima, 10 kora. U ovom pakovanju ima 21 kora a kore koje ja kupujem ima 11 ili 12 tako da se može iskoristiti celo pakovanje. Hvala ti.

    ОдговориИзбриши