среда, 10. јануар 2024.

Lepinjice iz tiganja

 Nama su ovakve lepinjice najlepše za doručak a po nekad ih jedemo i za večeru. Za doručak ih obično jedemo uz sir, mladi luk i jogurt a muž ih vrlo često jede bez ičega.

Najbolje su dok su još tople ali ako se jedu kasnije, mogu se kratko i zagrejati.

Lepinjice se mogu praviti sa kvascem ili bezkvasne, kod mene su ovog puta bezkvasne jer nisam imala vremena da čekam da mi testo naraste.

Sastojci: 350 g brašna, 250 ml kefira ili jogurta, 1 kašičica praška za pecivo, po 1 kašičica šećera i soli, 2 pune kašike isečenog peršuna, 50 g izrendanog belog cheddar sira

i još: 50 g putera, sitno isečena 4 čena  belog luka

Priprema: Prosejati brašno pa dodati prašek za pecivo, šećer, so, isečen peršun, izrendan sir i izmešati sve zajedno. Dodati kefir ili jogurt ( najbolje je da je sobne temperature ) i zamesiti testo.

Pobrašniti radnu površinu. i zamešeno testo podeliti na 8 jednakih loptica. Pokriti i ostaviti 5 do 10 minuta da se testo "odmori".

Rastanjiti svaku lopticu što tanje možete, ako je potrebno, uz dodatak brašna.
Zagrejati tiganj na srednju temperaturu i vrlo blago premazati sa malo ulja, staviti jufkicu i pržiti prvu stranu minut - dva ili dok blago ne porumeni, okrenuti i pržiti i sa druge strane isto toliko ili dok ne porumeni a videćete kako se "balončići " od vazduha podižu. To je dobro jer će lepinjice lepo da se listaju.

Otopiti puter, dodati pasirani ili sitno isečen beli luk i sve zajedno promešati. Svaku lepinjicu, dok su tople, premazati sa tom smesom.


Služiti ih dok su tople, jer kad se ohlade nisu tako mekane kao tople pa ako ih služite kasnije, držati ih u vrućoj rerni pokrivene alu folijom do služenja.


Moj muž ih jede i hladne, ja ih ipak volim da su tople tako da imate izbor kako ćete ih jesti.


Prijatno!!!



Нема коментара:

Постави коментар