понедељак, 3. јун 2024.

Katmer kiflice

 Pre mnogo vremena sam pravila pitu od katmer kora pa mi je palo na pamet da bih mogla da napravim i kiflice, koje po svom izgledu i ukusu podsećaju na krosane. Spolja su hrskave a unutra su meke i listaju se kao krosani.

Jedina razlika između krosana i ovih kiflica je što sam ih ja punila šunkom, rendanim sirom i kolutovima ljutkaste paprike, jalapeno i umsto premazivanjem sa puterom, koristila sam mast. 

Sastojci. 750 g brašna, 185 ml tople vode, 185 ml toplog mleka, 12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca, 2 belanceta, 75 ml ulja, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera

i još: 150 g masti, 2 žumanceta i 1 dobro puna kašika brašna

za premazivanje: 1 jaje, malo vode i susam

Priprema: Prosejati 800 g brašna, pa odvojiti 50 g sa strane, to će vam biti potrebno da doradite testo i dok tanjite testo da pospete radnu površinu.

U toplo mleko dodati toplu vodu, belanca, kvasac, šećer i ulje i sjediniti sve zajedno. Dodati polovinu brašna, sjediniti sa tečnim sastojcima pa dodati i drugu polovinu brašna i umesiti testo, koje je meko i koje se ne lepi za ruke i vanglicu. Ako je potrebno dodati vrlo alo od preostalih 50 g samo da se testo ne lepi za ruke i dobro ga izmesiti.

Premazati vanglicu sa malo ulja i umešeno testo staviti unutra. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. Nemojte nikad ledati na sat koliko dugo će uzeti već je najvažnije da vam testo lepo naraste.

Dok testo raste, umutite omekšalu mast sa žumancima i dobro punom kašikom brašna u glatku masu. Ako ne želite da koristite ovu vrstu premaza možete da koristite puter ili margarin, izbor je vaš ali meni su testa sa mšću puno lepša samo što ja nemam prilike svaki put da nabavim mast. Ovu mast sam kupila, verovali ili ne, u italijanskoj prodavnici.

Punjenje je vaš izbor. Može biti slano, kao što je kod mene; šunka, rendani kačkavalj i kolutovi ljute paprike ili sitnije sečen mladi luk. Mogu da budu prazne a možete ih napraviti da budu i slatke ali onda dodajte više šećera, vanilu i filujte ih sa džemom ili nutelom. Ja slatke nisam pravila do sada ali ću ih isprobati nekom prilikom.

Naraslo testo premesiti pa ga podelite na pola i ostavite kratko da se odmori. Svaki put pišem da premešeno testo koje se kratko odmori se mnogo bolje i lakše tanji oklagijom.Probajte pa mi javite da li je to i kod vas slčaj.

Uzeti jedan deo i rastanjiti u pravougaonik oko pola cm debljine. Premazati polovinom pripremljenog premaza od masti i žumanca pa ga raseći na 9 delova. Ja sam zaboravila da uslikam taj deo ali sam nacrtala na parčetu papira.

Drugi deo testa prebaciti preko prvog dela pa onda treći deo prebacite preko drugog dela, onda tu kocku prebacite na deo broj 4 i onda deo broj 5 prebacite preke kocke koja je na četvrtom delu a preko ide deo pod brojem 6, onda tu kocku prebacite ( samo okrenuti na deo 7, prebaciti deo 8 i završiti sa  brojem 9. Lepo ušuškajte sve delove da se završavaju ispod testa. Pokriti i ostaviti da se testo odmori. Sad tasko isto uraditi i sa drugim delom testa, premazati sa drugom polovinom masti i preklopiti kao i prvi deo.

Jednom davno sam pravila katmer testi i preklapala sam ga ovako. Nisam premazala celo rastanjeno testo već sam premazivala svaki deo kad sam preklapala. Ovog puta mi je bilo lakše kad sam celo testo premazala i samo preklapala. Znači ideja je da je svaki deo premazan pa da li pre ili posle.


Preklopljen drugi deo testa pokriti i ostaviti da se odmara a vi rastanjite prvi deo pripremljenog testa u krug. Potrebno vam je pobrašniti radnu površinu ali ne previše samo onoliko da rastanjite testo. Iseći na onoliko delova na koliko želite da su vam kiflice velike. Ja sam isekla prvi deo na 12 a drugi deo na 16, jer sam veće kiflice htela za doručak a manje za užinu.Puniti ih sa čime želite i zaviti u kiflicu.

Pripremiti 2 pleha, prekriti pek papirom i u jedan stavite veće kiflice a u drugi manje, ili ako ih sečete iste veličine stavite sve zajedno ali će vam trebati 2 pleha. Ja volim da se moje kifle ne zalepe jedna za drugu zato koristim 2 pleha a vi kako hoćete.

Pokriti pripremljene kifle i ostaviti 20 minuta da raste. Uključiti rernu na 185°C, premazati narasle kifle sa umućenim jajetom u koje ste dodali malo vode ili mleka, posuti semenkama po izboru i peći oko 20 do 25 minuta ili dok vam lepo ne porumene onako kako ih vi volite. Moje su pečene 20 minuta.

Vruće kifle ostaviti na žici da se prohlade i poslužite ih sa čime vi volite. Mi smo ih jeli za doručak ( koji je bio dosta kasno ) uz kefir, ajvar a neko je hteo i senf uz njih.


Pijatno!!!!









2 коментара: