субота, 31. август 2013.

RIBLJA ČORBA

Sigurna sam da svako ima svoj recept za riblju čorbu, evo još jednog, kome se sviđa, neka proba. Riblju čorbu je najbolje napraviti u kotliću, mi ga na žalost nemamo i kuvali smo ga u velikom loncu.Prošli vikend smo proveli sa našim dragim prijateljima u njihovoj vikendici na jezeru, gde su našu muževi upecali ribe za ovu čorbu.....najeli smo se da nismo znali šta je dosta.....muževi najviše.



 Sastojci:


1.5 kg mešavina rečnih riba ( štuka, smuđ,šaran, som )
 500 g crnog luka
 500 g svežeg paradajza
 2 ljute sveže paprike
 po izboru povrće; šargarepa, paštrnak, pola korena celera,peršun
 300 g paradajz pirea
 1 kesica začina za riblju čorbu
 2 dl belog vina
 po ukusu biber i soli
 20 g slatke mlevene paprike
 5 g ljute mlevene paprike 




Priprema:


Ribu očistiti,oprati i iseći na komade. Uzeti čisti komad gaze,staviti komade ribe, repove i glave, zavezati i staviti u lonac i naliti sa 2 do 4 litre vode.
Dodati očišćeno, oprano i na sitnije kocke, isečeno povrće i pustiti da se kuva.

U dublju šerpu,na zagrejanom ulju izdinstati sitno iseckan crni luk ( po potrebi dodavati po malo vode da luk ne zagori ) dodati oljušten i sitnije sečen paradajz i dve ljute papričice i krčkati 15 minuta i sve to dodati u lonac sa ribom.

U posebnu zdelu izmešati,uz dodatak malo vode,začin za riblju čorbu,ajvar,pire od paradajza i obe paprike ( slatka i ljuta ) i sve to sipati u lonac sa ribom.Kuvati od 30 do 45 minuta, da se riba skuva.

Izvaditi gazu sa ribom.Povrće smrviti sa štapnim mikserom, po želji možete ostaviti deo kuvanog povrća u komadićima,dodati belo vino,posoliti i pobiberiti po ukusu.
Očistiti ribu od kostiju i komade ribe vratiti nazad u lonac,pustiti da provri i kuvati još nekoliko minuta sve zajedno.


Poslužiti sa kuvanim rezancima ili kao samostalnu čorbu.

Prijatno!!!! 




 Divan pogled sa terase....tišina a cvrkut ptica kao u raju.




 Mi, žene čekamo naše ribolovce da nam donesu ribu....mi smo svi spavali kad su oni,ujutru rano, otišli na pecanje.


Evo ih,. vraćaju se....da li su ulovoli ribe, ne znamo,ali ih vidimo da su umorni i veseli.




Glavni učitelj, naš prijatelj Toma, je naučio mog muža kako da peca, jer on nikada u životu nije pecao...to mu nije omiljeni sport, da igra fudbal, čak i u ovim godinama, ne treba ga zvati dva puta..za pecanjem nikada nije imao želju.
Učitelj je upecao jednu štuku a učenik dve štuke i jednog smuđa.....što znači da je učitelj bio izvanredan i svoje znanje preneo na učenika.



 Baš se radovao njegovom prvom ulovu, ko ne bi... i ja bih se radovala.............






Hajde sada na čišćenje ribe...i tu je učitelj preneo svoje znanje na đaka....dok smo mi ostali uživali gledajući ga kako radi i jeli fantastične pogačice moje prijateljice Dojne ( prve odozdole )



dotle je Stanoje očistio ribe i onda smo nastupile, mi,žene....



Sada uživajte i vi malo u ovom pogledu na jezero a meni preostaje da se zahvalim svim našim prijateljima na fantastičnom vikendu, posebno našim dragim domaćinima,Tomi i Jelki Erceg......



Do nekog novog druženja na jezeru..............




Volim da učestvujem u ovoj igrici koju je započela Maja. Domaćica za ovaj mesec je  Ivana,sa bloga So i Biber, koja je izabrala ribu kao namirnicu.

2 коментара:

  1. Draga moja požarevljanko, ovo vam je stvarno bio super piknik sa bogatim ulovom ribe (svaka čast tvom suprugu, iako učenik, pokazao se kao pravi pecaroš). Recept za riblju čorbu ti je fenomenalan, ja strašno volim riblju čorbu i to kada je malo ljuta a tvoja je baš takva. Fotke su prelepe i ja sam uživala bar ovako, gledajući svu ovu lepotu prirode...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Zoro moja,zaista nam je bilo divno, sve su ovo naši dragi prijatelji i u društvu sa njima nam je uvek lepo,šale i smeha nam nije nedostajalo a pogotovu hrane...poneli smo kao da ćemo tamo biti mesec dana a ne tri dana...Meni riblja čorba ako nije malo ljuta onda mi to nije riblja čorba.Pre nekoliko godina smo bili na Smederevskoj jeseni i tamo sam gledala kako kuvaju čorbu u kotliću, ali smo morali da odemo, nismo mogli da sačekamo i da probamo.Topli pozdrav.

      Избриши