четвртак, 23. јануар 2014.

Svečana pogača 2

Inspiraciju za ovu pogaču sam dobila kad sam je videla na blogu Mamina jela...originalnu pogaču sam napravila kao slavski kolač za našu slavu Sv.Jovana i pokazaću je kad objavim isprobana jela za igricu  FBI Rukavice...danas sam htela da je napravim malo drugačije, jedino je slaganje testa isti...sviđaju mi se obe a ovu drugu sam napravila jer sam je nosila deci danas za večeru a oni malecki vole kad ima sira u njoj.


Sastojci:

800 g brašna + 1 do 2 kašike za doradu testa
12 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 do 2 kašičice soli
100 ml topli vode
100 ml mleka
200 ml mlaćenice ili jogurta
2 jaja + 1 žumanac
75 ml maslinovog ulja
150 do 200 g hladnog putera

Za fil:

100 g ricotta sir
50 g kravljeg sira
1 belanac

i još:

1 jaje
semenke po izboru

Priprema:

U toplu vodu staviti kvasac i kašičicu šećera,promešati i ostaviti sa strane.

U veću posudu, za mešenje, prosejati brašno, dodati so, nadošli kvasac, ulje,mlaćenicu, mleko i blago umućena jaja i zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i umesiti glatko ali meko testo.Premazati sa malo ulja, vratiti u posudu,pokriti sa najlon folijom i ostaviti da testo naraste, oko pola sata, na toplom mestu.
Naraslo testo premesiti još jednom i ponovo ga ostaviti da testo naraste, ali ovog puta da se udvostruči po veličini.
Isipati testo na radnu površinu i premesiti testo još jednom.

Podeliti testo na jedan deo od 400 g drugi deo od 560 g i treći deo je oko 660 g.
Deo od 400 g podeliti još jednom na 4 dela i deo od 560 g podeliti na 4 a deo od 660 na 6 dela i staviti sve delove u grupice da znate kom delu pripadaju.

Kalup veličine 28 cm podmazati sa kockicom hladnog putera. ( ja nemam veći kalup od 28 cm a drugi put ću napraviti u tepsiju koja je 30cm da vidim da li će se bolje listati )
Prvo rastanjiti na manje krugove testo koje je od 400 g ( 4 x 100 g ) i narendati hladan puter, može i smrznuti, ja sam kidala male komadiće hladnog putera i stavljala po testu i prekriti sledećim krugom, pa opet narendati malo putera pa prekriti sa trećim krugom i na njega narendati malo putera i prekriti sa zadnjim,četvrtim krugom i sve to podviti i oblikovati u kuglu,to vam je za sredinu testa. Ostaviti sa strane (  neka su vam delovi testa pokriveni sa najlonom da se ne suše )



Sada rastanjiti deo koji ima 6 delova na manje krugove i na svaki krug narendati malo putera i stavljati jedan preko drugog, osim zadnjeg kruga.
Rastanjiti testo u krug veličine kalupa, staviti testo u kalup i zaseći prvo na 4 dela, ali ne do kraja, te  nezasečene ivice ćete "puniti" sa siromi onda svaku četvrtinu na još pola, tako da ukupno imate 8 trouglova. Svaki  trougao raseći malo ( pogledajte sliku ).
Obe vrste sira izmešati ili koristite sir po vašem izboru,dodati belanac i sjediniti. Sir staviti svuda okolo po ivici testa,ali ostaviti malo od početka testa da bi mogli da preklopite testo preko sira. ( ja nisam stavila testo u kalup, jer je teflonski i nisam smela da sečem u njemu, već sam sve napravila na radnoj površini, skinula obruč i veoma pažljivo prenela testo na dno kalupa i tek onda vratila obruč nazad...nije mi baš bilo lako ali sam uspela ali sam takođe zadala sebi zadatak da kupim što pre dublju tepsiju u kojoj mogu da sečem a da ne oštetim kalup )




Svaki ćošak od trougla provući  kroz zarez i preklopiti ivicu testa preko preklopljene ivice sa sirom. Tako uraditi sa svakim trouglom.

Sada rastanjiti zadnja 4 dela i na tri izrendati puter i staviti jedan preko drugog dela a na zadnji ne stavljati puter.


Rastanjiti testo i iseći 8 trouglova ali sada do kraja i zaseći svaki trougao,provući ivicu trougla kroz zasečeni deo trougla  i ređati na testo koje ste već stavili u kalup ali sada uvrnuto testo staviti između dva prethodna uvrnuta trougla..



kad ste završili sa ređanjem trouglova, pogurajte ih malo prema ivici i u sredinu staviti testo, koje ste prvo oblikovali u kuglu.




Pripremljenu pogaču pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom  da testo malo naraste, oko pola sata ( ja nisam uopšte ostavila da testo raste...nisam imala vremena,morali smo krenuti na put kod dece, drugi put ću je ostaviti da naraste da vidim da li ima neke razlike  )

Umutiti jaje sa nekoliko kapi vode,premazati pogaču, posuti susamom ili semenkama po izboru i staviti u hladnu rernu. Uključiti rernu na 185*C i peći oko 45 minuta, ako počne puno da vam rumeni,prekriti sa papirom za pečenje.Ja sam je pekla oko 20 minuta i onda sam je pokrila sa papirom i pekla je još 25 minuta.


Pečenu pogaču ostaviti u kalupu da se malo prohladi, izvaditi pogaču iz kalupa i zaviti u kuhinjsku krpu ili neki stari stolnjak i ostaviti da se ohladi...poslužiti je sa jogurtom,mlekom ili sa mesnim narescima, sirom i turšijom.

Prijatno!!!!!


8 коментара: