петак, 30. мај 2014.

Francuska pita / kolač od jabuka

Vi znate da ja nisam ljubitelj slatkih deserta i kolača, ali ova pita me je tako oduševila da sam pojela jedno parče....Svima vama koji volite vazdušaste,kremaste kolače, bih preporučila ovu, tako jednostavnu,pitu / kolač. Probajte je, nećete se pokajati.
Ovaj francuski klasik niti je kolač,niti custard niti clafouti, ali sa malo, kulinarskog umeća,može da bude sva tri,tako kažu majstori iz  " America's Test Kitchen " 
Obožavam taj šou na TV a vrlo često kupujem i njihov časopis, koji nema fancy slike,sve je crno belo, ali objašnjeno do detalja  i oni testiraju recepte do perfekcije, tako su i ovaj recept doveli do perfekcije.




Sastojci:  675 g Granny Smith jabuka, 1 kašika Calvados ( liker od jabuka ), 1 kašika soka od limuna, 150 g + 2 kašike sve namenskog brašna, 175 g + 1 kašika šećera, 1 kesica ili 14 g praška za pecivo, pola kašičice soli, 1 veliko jaje, 2 žumanca, 250 ml ulja, 250 ml punomasnog mleka, 1 kašika vanilla paste ili 1 kesica vanilinog šećera, prah šećer

Priprema:  Oljuštiti jabuke,očistiti ih i iseći ih na šnitice 3mm debele. Staviti ih u posudu, koja može da ide u mikrotalasnu, pokriti ih i kuvati tri minuta,jabuke trebaju da budu po malo kuvane, ali ne smeju da se prekuvaju da se ne bi raspadale. Moja mikrotalasna nije tako jaka i ja sam ih kuvala dva puta po 3 minuta.
Izvaditi ih, preliti ih sa sokom od limuna i likerom od jabuka ( ja nisam imala ovaj liker pa sam ih prelila sa likerom od pomorandže Grand Marnier ) izmešati i ostaviti da se potpuno ohlade, oko 15 do 20 minuta.

Kalup za tortu,veličine 22.5cm ili 23cm, sa štipaljkom sa strane, isprskati sa sprejom za pečenje ili premazati sa uljem.
Staviti na drugi pleh, koji ste obložili sa alu folijom.

U jednu činiju staviti brašno,šećer, prašak za pecivo,so i sve izmešati sa žicom za mućenje.
U drugu, veću činiju staviti ulje,vanilla paste ili kesicu vanilinog šećera, mleko i 1 celo jaje i sve to umutiti sa žicom za mućenje.

Suve sastojke dodati u mokre i sjediniti ih sa žicom za mućenje samo dotle dok suvi sastojci se sjedine sa mokrim, znači ne treba puno mutiti.
Od te smese oduzeti 250 ml i ostaviti sa strane.

Sada u ostatak ove smese, od koje ste oduzeli 250 ml dodati 2 žumanca umutiti sa žicom da se sjedine sa smesom i onda dodati jabuke i sa spatulom ih umešati u smesu sa žumancima.
Sipati celu smesu u podmazan kalup i sa spatulom pritiskati preko smese. Poravnjati nožem.
U smesu, koju ste ostavili sa strane dodati 2 kašike brašna i umutiti sa žicom i preliti preko poravnjanog testa.
Preko toga posuti sa kašikom šećera i peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 75 minuta i dok ne postane tamno zlatna boja.Zabosti čačkalicu u sredinu testa i treba da vam bude čista kad je izvučete.

Ohladiti u kalupu 5 minuta,preći okolo stranica sa nožem da odvojite kolač od ivica i onda ostaviti da se kompletno ohladi, pre nego što je poslužite, oko 2 do 3 sata.
Pre služenja posuti sa prah šećerom.



Sada da vam napišem šta sam ja uradila i gde sam izgrešila, ali i pored svih tih mojih grešaka, dobila sam odličan kolač. Ponoviću uskoro ovaj kolač i praviću ga po receptu koji sam vama ovde napisala.

Moja prva greška: Pravila sam u pleh od 22.5cm prečnika i moj kolač je bio malo niži, što nije ni malo smetalo.

Moja druga greška da sam stavila žumanca u smesu, pre nego što sam oduzela onih 250 ml i onda sam pogrešno pročitala da trebam dodati žumanca u tu smesu od 250 ml a ne u celu smesu, pa sam dodala još 2 žumanca u smesu od 250 ml i one dve kašike brašna...sve u svemu, izmutila sam šta sam izmutila i dobila sam ovaj fantastični kolač, koji je, i pored svih mojih grešaka, ispao odličan.

Prijatno!!!!!!!

Pomozite koliko možete




8 коментара:

  1. So classic, so delicious, so french... I love it! :)
    Hugs and kisses, my dear Zoki! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gery, thanks a million my dear friend. If you have opportunity,try this cake it is so good. Hugs, my dear:))

      Избриши
  2. Looks perfect, Zoki!!! My Philip adores it, but it's normal, he's French ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. TiKi, I love this cake.I never tried this cake before, but from now on will be our number 1 cake...thank you so much and hugs for you, my dear:))

      Избриши
  3. Ovaj recept sam zabilježila čim sam ga vidjela , zvuči tako dobro i zanimljivi, a bez obzira na izmjene koje si u postupku napravila pita u tvojoj verziji izgleda fantastično !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To su bile moje greške, koje su na kraju ispale dobre, što znači, da trebam dobro da pročitam recept nekoliko puta. Hvala:))

      Избриши
  4. Draga Zorice, moram ti napisati moju danasnju pricu u vezi tvog kolaca; danas smo slavili nesto na poslu I svako je trebao da donese nesto za jelo . Ja sam dosla s posla sinoc I imala jaku glabolju. Mislila sam napravicu nesto kasnije, pa kasnije I vec je bilo 11pm. Kasno za sve zar ne, slucajno je boi upaljen kompjuter I ugledah ovaj recept na coolinarki. Odlucih praviti ovaj kolac ,ali ujutro. Ustanem rano u 5am, u 7:10 je bio gotov I bila sam na poslu 7:30 . Kolac je bio veoma vruc jos, ali svi su navali da probaju onako vreo I za 15 min. je nestao. Nije docekao dorucak ,a kamoli rucak.Moja directorica kaze da je ovo nesto najljepse sto je probala in her life. Ona nije bas mlada , tako da to nesto znaci. Svi ,ama bas svi su bili odusevljeni. Draga Zorice hvala ti na divnom receptu, I na mnogim tvojim receptima.... To je moja prica koju sam morala podijeliti sa tobom I ostalim citaocima. Hvala, hvala..... Pozdrav iz Chicaga Milanka

    ОдговориИзбриши
  5. Draga Milanka, ni sama ne znaš koliko si me obradovala i od srca ti hvala. Mi smo bili oduševljeni sa ovim kolačom, koji je i kod nas, veoma brzo nestao. Ostalo je jedno parče za sledeći dan, mužu za doručak sa kafom, i onda je bio sočan. Još jednom hvala i zadovoljstvo je obostrano i pozdrav za tebe.

    ОдговориИзбриши