уторак, 3. јун 2014.

Mlečni puter hleb

Ideju za slaganje ovog hleba sam videla na FB, a ja ne bih bila ja, kad ne bih napravila hleb......ma ovo  nije hleb, ovo je torta,koja se topi u ustima.Preporučila bih vam ovaj hleb,ako možete,umesite ga,nećete se pokajati.


Sastojci:

400 g sve namenskog brašna
350 g brašna za hleb
12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
375 ml toplog mleka
2 kašičice soli ili po ukusu
100 ml ulja
3  jaja
150 g otopljenog putera 

Priprema:

Pomešati oba brašna i prosejati.

Zagrejati mleko i uzeti polovinu od ukupne količine,staviti kvasac i kašičicu šećera,izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.

Viljuškom umutiti jaja i odvojiti jedan deo za premazivanje a ostatak sipati u brašno, dodati so,ulje,ostatak mleka i podignuti kvasac.

Mikserom,sa spiralnim nastavcima,umuttiti testo, i mutiti/mesiti testo dok se svo brašno  ne sjedini u testo i onda nastaviti sa mešenjem još 5 minuta.

Pobrašniti blago radnu površinu, istresti testo i  samo rukama preklopiti testo i oblikovati u loptu,znači ne mesiti ga. Brašno,koje se nahvatalo po testu samo rasporediti svuda okolo,vratiti nazad u vanglicu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo udupla.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste vrlo blago pobrašnili ( testo je meko i po malo lepljivo, ali nemojte dodavati više brašna ) i rastanjiti testo prvo malo vašim prstima a tek posle oklagijom. Testo je puno mehurova i odlično je za rad.
Rastanjiti oko 1cm debljine u krug i okruglom modlom,prečnika 8cm izvaditi krugove.

Šerpu,prečnika 23cm podmazati. Od testa, koje je ostalo kad ste vadili krugove, uzeti jedan deo i napraviti jednu lopticu i staviti je prvo u šerpu,da se oslanja na zid,premazati sa otopljenim puterom i onda staviti prvi krug, koji ćete premazati sa obe strane sa puterom, da se oslanja o lopticu. Tako nastaviti sa svim krugovima dok ih imate a biće ih dovoljno da popune prvi krug,ređati da se preklapaju jedno drugo.

Ostatak testa premesiti i ponovo rastanjiti i sa krugom,prečnilka 6cm ili malo manjim vaditi ponovo krugove a od malo testa rastanjiti i napraviti ružicu, koja ide u sredinu hleba.

Ove manje krugove takođe premazati sa obe strane otopljenim puterom i njih poređati pored većih krugova a u sredinu staviti napravljenu ružicu.

Pokriti sa providnom folijom io ostaviti pola sata da testo još jednom naraste.

Posle 20 minuta uključiti rernu na 185*C i kad se rerna zagreje, premazati testo sa onom količinom jajeta što ste ostavili sa strane i premazati još malo sa puterom ( treba da vam ostane posle tog zad njeg premazivanja još malo putera,ostavite taj puter da premažete topli hleb ) i peći oko 30 do 35 minuta ili dok vam hleb ne porumeni. Ako rumeni previše, pokriti ga pek papirom.



Izvaditi pečen hleb, premažite sa ostatkom putera i ostaviti u šerpi još 5 minuta da se ohladi, izvaditi,pokriti sa kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi. Mi nismo mogli da čekamo da se potpuno ohladi......


Prijatno!!!!!

10 коментара:

  1. Фантастичен хляб, Зори! Толкова е пухкав. Ще си открадна едно парче.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Yoli, thank you so much, my dear. You can take everything, not just one piece. Hugs:))

      Избриши
  2. Анониман4. јун 2014. 06:08

    Ajaoj .zaljubila sam se!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja Džoli...ako voliš hleb, isprobaj ova, nećeš se pokajati. Pozdrav.

      Избриши
  3. Krasno izgleda! Slike su tako divne da nas uopće ne moraš nagovarati da ga pečemo :)

    ОдговориИзбриши
  4. Mogu samo zamisliti kakvog je ukusa, sa toliko putra, divno!

    ОдговориИзбриши
  5. Ingrid, taman dovoljno da ga ne moramo dodavati na hleb...ja puter jako volim, ali osim hleba i kolača ( koje ne pravim tako često ) nigde ga više ne koristim.

    ОдговориИзбриши