субота, 14. јун 2014.

Omlet sa šampinjonima


Danas smo išli kod poznanika od kojih smo dobili male izdanke zove i posadili u naše dvorište....možda ćemo i mi najzad imati zovu za sve one fine recepte koji se mogu napraviti od nje.
Nije se imalo puno vremena za " normalan " ručak,tako da nam je ovo bio današnji ručak.
Mi smo uživali u ovom ručku,srećni smop da smo dobili izdanak zove i sad samo da čekamo da vidimo da li smo izbrali dobro mesto gde sa je posadimo. Moj predlog je bio da bude na sunčanom mestu,muž je rekao da zova treba da bude u hladovini...i zasađena je u hladovini i sad šta nam Bog da.


Sastojci za dve osobe: 4 do 6 jaja, 250 g šampinjona, 1 struk praziluka, 3 čena belog luka, 100 do 150 g izrendanog lako topljivog sira ( cheddar, mozzarella, gouda ), 1 kašika sitno iseckanog peršuna, po ukusu; morska so i sveže samleveni biber, maslinovo ulje ili puter

Priprema:
Šampinjone oprati i ako su manji, iseći ih na četvrtine ( ja sam birala manje ).
Praziluk oprati i iseći na četvrtine a onda iseckati na tanje listiće. ( samo beli i svetlo zeleni deo )

U dublji tiganj sipati nekoliko kašika maslinovog ulja, dodati sitno iseckan praziluk i pržiti nekoliko minuta, dok luk ne omekša, dodati šampinjone i beli luk i sve pržiti dok tečnost, koju šampinjoni ispuste, ne uvri.

Skloniti sa ringle i pobiberiti i posoliti po ukusu, podeliti u tiganju na dva dela i ostaviti na stranu.

U zdelu staviti 2 ili 3 jaja, posoliti i pobiberiti i staviti prstohvat seckanog peršuna, umutiti.

Zagrejati teflonski tiganj, staviti kašiku ulja ili malo putera i okretati tiganj da se ulje rasporedi svuda,sipati umućena jaja i okretati kao kad pravite palačinke, vratiti na ringlu i pustiti da se kratko zapeku, spatulom gurati stranice prema unutra da bi se ne pržena jaja razlila po tiganju i ispržila.


Kad je omlet pržen, na sredinu staviti polovinu izrendanog sira, preko sira staviti polovinu isprženih šampinjona, spatulom preklopiti obe strane preko nadeva, ostaviti tako minut dva da se sir otopi i pažljivo istresti omlet na tanjir,posuti sa seckanim peršunom.
Poslužiti sa salatom od svežeg paradajza ili sa zelenom salatom.
Prijatno!!!


2 коментара:

  1. Omlet je odličan, ponekad baš dobro dođe ovako brz i ukusan ručak. Nadam se da će se bazga dobro uhvatiti, najljepše je kada možeš nešto ubrati u vlastitom vrtu !

    ОдговориИзбриши
  2. Joj Branka, gledamo je svaki dan i izgleda mi da je u redu, ali nikad se ne zna...još uvek po malo boluje, ali ovde joj je vreme idealno da se sad primi, nisu još velike vrućine i kiša je padala pa sad šta joj bog da.Hvala ti puno.

    ОдговориИзбриши