среда, 18. јун 2014.

Tart sa kajsijama i liker od piva

Retko da sam u ovoj zemlji našla lepe i jeftine kajsije, obično, kad im bude sezona, su skupe, a ne pitajte koliko koštaju kad im nije sezona. Naše kajsije još nisu stigle, ove koje kupujem su iz uvoza, ali su izuzetno lepe i slatke i ovih dana sam ih koristila do maksimuma.
Imamo jednu samouslugu, koja nam nije daleko od kuće, mi prvo prošetamo našu rutu i po povratku kući ,svratimo i kupimo ono što nam je potrebno za ručak. Ranije smo išli jednom nedeljno i kupimo što nam je potrebno, sada idemo  i kupimo samo ono što nam je potrebno za danas. Uskoro će početi i farmers marketi i jedva čekam jer imaju izvanredne proizvode.


Pre nekoliko dana sam na Coolinarici videla ovaj recept za tart sa kajsijama i znala sam da ću ga napraviti u rekordnom vremenu jer, kao što rekoh, kajsije obožavam.
Testo je izuzetno fino da se radi sa njim i sviđa mi se što ne mora da se čeka da se testo prvo hladi pa tek onda razvija, ovde je obrnuto, testo se odmah razvalja u veličini pleha 11cm X 35cm, malo prstima utapka da se oblikuje prema kalupu i tek onda ostavi u frižider da se testo ohladi  za pola sata.
U ovom receptu je potrebno da se ima sveži sir, ja pojma nemam kakav je sveži sir u Hrvatskoj ili Srbiji, tako da sam ovde koristila svežu ricottu, čak sam mislila da stavim i mascarpone sir, ali mislim da je potpuno dobro bilo i sa ricottom.
Ako volite kajsije, probajte ovaj tart, nećete se pokajati.

Liker od piva


Svakog meseca na Coolinarici se bira cool chef za taj mesec, ovog meseca je izabrana TinaValentina, Makedonka koja živi sa svojom porodicom u Sloveniji. Jako me je obradovalo da i nju, jednu vrlo vrednu i kreativnu članicu, vidim na ovom tronu. U čast njene titule, da proslavim zajedno sa njom, pripremila sam ovaj liker....probajte ga, jako se brzo napravi i kad se ohladi,možete ga odmah piti
Ja sam stavila mnogo manje šećera jer sam koristila pivo koje je pravljeno sa medom, tako da umesto 16 kašika šećera ( što mislim da je jako mnogo ) stavila sam samo 8 ravnih kašika i koristila sam vanilin šećer sa ukusom ruma.

Tina, još jednom ti čestitam na tituli i uživaj ovog meseca u njoj!!!!!

Prijatno!!!!

8 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala milice moja....mi smo baš uživali u ovoj pitici, liker je tvoj drug popio malo, ostalo nosim prijateljici.

      Избриши
  2. savršen tart a liker je baš zanimljiv

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tamara i ako imaš prilike isprobaj...ovaj tart je baš poseban a liker se tako brzo napravi i što je najvažnije, ne čeka se, ohladiti i piti.Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Анониман19. јун 2014. 03:38

    Jao šta ću svašta do tebe naučiti.Liker od piva.Super

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Džoli, svi mi ovde i po raznim stranicama ćemo svašta naučiti jedni od drugih i to je sva lepota ovih blogova i druženja. Grlim te.

      Избриши
  4. Tart od kajsija je savršen, a liker od piva i više nego zanimljiv, nisam se do sada još susrela sa ovakvim likerom, zainteresirao me i rado ću ga isprobati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. i meni je bilo prvi put da ga probam i zaista je dobar, vredi ga probati, za tart nemam reči, odličan je.

      Избриши