субота, 1. јул 2023.

Musaka sa blitvom 2

 Pravila sam već ranije musaku sa blitvom ali ovog puta je malo drugačija i sad da me pitate, koja mi se više sviđa?, ne znam za koju bih se pre odlučila a na vama ostavljam da isprobate obe pa mi javite koja vam se više sviđa.

Najveća radost svega ovog je što nam je povrće već stiglo u bašti tako da smo srećni da možemo da koristimo ono što smo mi posadili.


Sastojci: 600 g blitve, 500 g mešanog mlevenog mesa, 100 g pirinča, 1 veća ili 2 manje glavice crnog luka, 3 čena belog luka, 1 šargarepa, 3 jajeta, oko 200 ml mleka, 100 g kisele palake, so, biber, suvi začin i 2 kašike ajvara, peršun

Priprema:  Blitvu očistiti od onih debelih žila i drški, oprati je i ostaviti na stranu.
U veću šerpu sipati vodu i pustiti je da provri. U provrelu vodu stavljati listove blitvo i popariti ih samo da svenu. Izvaditi i staviti u hladnu vodu u koju ste dodali dosta leda. Sa ovim postižemo da zaustavimo dalji proces kuvanja i sa tim ćemo dobiti onu lepu zelenu boju blitve. Izvaditi i ostaviti u đevđir da se ocedi.



Dok se blitva cedi, pripremiti fil.

U veći tiganj sipati ulje i na zagrejano ulje dodati sitno isečen crni luk. Ja sam koristila mladi luk iz bašte pa sam isekla i lišće, ali sam lišće dodala tek na kraju. Pržiti dok luk ne svene, dodati sitno izrendanu šargarepu i pržiti da i ona malo omekša.

U manju šerpicu staviti 100 g pirinča i 200 ml vode i kuvati dok pirinač ne omekša, ocediti od vode i ostaviti na stranu.

U upržen luk dodati mleveno meso, ja sam koristila 300 g teletine i 200 g svinjetine, vi koristite koje meso vi volite, dodati 200 ml vode i krčkati dok polovina vode ne uvri, dodati pirinač, 2 kašike ajvara, posoliti, pobiberiti, dodati suvi začin, beli luk i zeleni deo crnog luka, ako koristite iz bašte i krčkajte sve zajedno dok tečnost potpuno ne uvri. Na kraju dodati sitno isečen peršun.

Manji pekač premazati sa malo ulja pa staviti trećinu oceđene blitve na dnu, preko blitve sipati polovinu smese od mesa, preko drugu trećinu blitve, preko zadnji deo mesa i završiti sa blitvom.
Iseći na kocke kolike volite da budu kad služite jelo. Ja sam koristila pekač 22cm X 22cm  i isekla sam na 9 jednakih kocki.

Posebno umutiti 3 jajeta sa mlekom i kiselom pavlakom, dodati malo suvog začina i preliti preko gornjeg reda blitve. Nožem preći preko isečenih delova da tečnost uđe i između.
Pokriti alu folijom ili poklopcem i peći oko 45 minuta, u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C otkriti i peći samo da se gornja strana zapeče. Ako pečete na jačoj temperaturu peći kraće.


Ostaviti kratko da se prohladi i poslužiti dok je toplo uz kiselo mleko.

Mi volimo da je malo ljutkasto ja sam koristila ljuti ajvar i dodala sam pola kašičice ljutog začina za piletinu


Prijatno!!!



Нема коментара:

Постави коментар