уторак, 6. јануар 2015.

Srećno Badnje veče

Ovako se slavi Badnji dan i Badnje veče po našoj tradiciji.


                                             ( Slika je sa interneta autor slike je Mihailo Andrejevic)

Dan uoči Božića se zove Badnji dan, a veče Badnje veče. Tada se ne spava već se bdi, željno se iščekuje Hristovo rođenje. Zbog toga se i badnjak tako zove (jer se unosi u kuću na Badnje veče).
Običaj je da domaćin ranom zorom Badnjeg dana ode po badnjak u obližnu šumu. Prvo traži dobar cerić (hrastić) koji je razgranat, ali takve veličine da ga može poneti kući na ramenu. Badnjačar se privo prekrsti, izgovori molitvu Pomozi Bože i Badnjače sveti, a onda seče cerić, hrastić u tri maha tako da padne na istočnu stranu (s koje Hrist dolazi). Zatim pronađe dren, odseče grančicu i kaže Na zdravlje nam bilo. Onda stavi badnjak na desno rame i krene kući pevajući Rožestvo tvoje Hriste Bože naš...
Badnjak treba da sačinjava grančicu hrasta, drena i slame. Slama simboliše Isusove jasle (odmah po rođenju je bio stavljen u slamu). Badnjak se sve do večeri drži napolju ili u predsoblju kuće, a tek na Badnje veče se unosi u kuću. Badnjačar (domaćin) unosi badnjak na svom desnom ramenu i govori  Dobro veče, srećno vam badnje veče. Svi ukućani mu odgovaraju Bog ti dobro dao i sreće imao. Zatim se badnjak premazuje medom i vinom i posipa se žito po njemu. Zatim Badnjačar ljubi badnjak i kaže mir Božji Hristos se rodi. Domaćica mu odgovara Vaistinu se rodi i takođe ljubi badnjak. Ljubljenje badnjaka se ponavlja sa svim ukućanima.
Proslavljanje badnje večeri je simboličke prirode. Ulaskom Badnjaka u kuću se simbolizuje dolazak Isusa Hrista u naše domove. Drenova grančica simbolizuje zdravlje, žito, izobilje plodova zemaljskih, med simboliše duhovnu radost koja je slatka kao med.
Badnjačar uzme kadionicu i okadi prvo ikonu domaće slave (ispred ikone gori kandilo), a zatim okadi sva ostala odeljenja kuće. Zatim pobaca slamu svugde po kući, a u sobu gde se nalazi ikona baci orahe u sve uglove sobe i izgovara Božićni tropar. Zatim svi ukućani po starešinstvu stanu iza badnjačara i kreću da pijuču i kvocaju po celoj kući. Piju,piju, kvoc, kvoc i tako dok se ne obiđu sva odeljenja.
Badnjačka večera je strogo posna. Sprema se badnjačka pogača, (obična pogača bez kvasca), pržena riba, pasulj prebranac, vino, med, žito. Takođe neizostavno je razno voće (kruške, pomorandže, suve šljive, urme, suvo grožđe, badem, lešnik, orasi). Obavezno se jede na podu na prostrtoj slami, a ne za stolom kako se praktikuje u gradovima.

Dobri dome, Božić stiže, dragom Bogu da smo bliže, da nas greje vatra sveta, da nam sreća kućom šeta, da nam mir dragi kolo vodi i neka se Hristos rodi!!!!!

                                                       ( slika je sa interneta )

32 коментара:

  1. Hvala Zoki na ovim kulturno-religioznim objasnjenjima, poznajem nekoga ko voli mnogo znati o obicajima (sin) a ni meni nije mrsko procitati (dio mene pripada tamo). Srecan Badnjak!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Od srca ti hvala, draga Jasna i što više znamo, bolje za nas. Ja sam eto već 40 godina ovde, ali,kao što kažeš, deo pripada tamo..Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Zoki, srećan Badnji dan! Hvala za ovaj tekst - sve što treba rečeno je u njemu ☺

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala draga na ovom lepom postu i tebi i tvojoj porodici želim srećan Badnji dan, veče i Božić!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Deo ove price sam dozivela kao dete. Moji su baba i deda po majcinoj strani uvek drzali do tradicije i svako Badnje vece se jelo na podu. Skoro sam to i zaboravila dok nisam procitala tvoj tekst. Ocuvanje svoje i postovanje tudje tradicije je divna stvar1 Sretno vam Badnje vece:)

    ОдговориИзбриши
  5. Sretan Badnjak i sutrasnji Bozic,Hristos se rodi !!!!

    ОдговориИзбриши
  6. Srecen Badnik i Bozicni praznici i na tebe i tvoeto semejstvo,vo tekstot e mnogu ubavo opishana tradicija za da ne se zaboravi.. a utreshen pozdrav za tebe HROSTOS SE RODI ..!

    ОдговориИзбриши
  7. Draga Zorice,
    Neka vam je sretno Badnje Vece i Bozic!

    ОдговориИзбриши
  8. Draga Zoko, srećan Božić tebi i tvojoj porodici, divno je što neguješ i održavaš naše običaje tako daleko od domovine, verujem da će i sinovi i kćeri sa porodicama isto negovati poreklo i običaje odakle su potekli i odakle su im koreni, to je divno u današnje vreme. Neka ste svi živi i zdravi, veseli i složni od srca ti želim :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Od srca ti hvala, draga moja Jaco...neki od naše dece prate ovu tradiciju, neki ne...ali neka su nam oni živi i zdravi i nek rade ono što vole. Srećno vam Badnje veče i sutra Božić, tebi i svim tvojim najdražima!!!

      Избриши
    2. Hvala mila puno, neka su nam živi i zdravi, divno je što je porodica na okupu, bez obzira na običaje i uverenja, veliki poljupci za sve Pavloviće i potomke :* :)

      Избриши
  9. Zoki sve najljepše,
    Nazdravlje vam Badnje veče i sretan Božić

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, od srca, draga moja Vanja!!! Srećno vam Badnje veče i sutra Božić!!

      Избриши
  10. Autor prve slike je moj brat Mihailo Andrejevic.
    Hristos se Rodi! Srecan Bozic!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ana, hvala ti puno na ovom podatku, sad ću dodati ispod slike ime autora. Od srca ti hvala,srećno Badnje veće i sutra Božić!!!

      Избриши
  11. Баистину се роди, драга Зорице! =)

    ОдговориИзбриши
  12. Kako zanimljivo i lepo, nikad pre nisam procitala toliko informacija o tome. Nema kod nas ovu tradiciju. Ono zadnje piju piju kvoc kvoc nisam shvattila, sta oni rrade?

    ОдговориИзбриши
  13. Oni predstavljaju kokoške i piliće...imamo mi mnogo lepe običaje. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  14. Volela bih da znam šta to predstavlja, ali zaista ne znam, ako neko zna, neka napiše pa ćemo zajedno naučiti nešto novo.

    ОдговориИзбриши
  15. Draga Zorico
    Prijatelj mi je rekao ovo: idemo oko kuce a pijucemo da bi koke nosile jaja i imali puno pilica ,tako se nekad radilo i mislilo da ima svega na selu da radja i bude punoooo :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno na odgovoru, tako sam i ja nešto mislila ali nisam bila sigurna. Pozdrav za tebe i prijatelja.

      Избриши