четвртак, 22. октобар 2015.

Pečena slatko ljutkasta pastrmka ( Sweet and smoky steelhead trout )

Prvi put sam ovu ribu jela kod naše snajke...ona je veliki obožavatelj ribe, ali moj sin ne jede ribu i ona jedva čeka da mi odemo kod njih, obavezno ja i ova riba na stolu.Vrlo je slična lososu i nisam sigurna da li se zove pastrmka.


Sastojci:

po 1 parče od po 150 do 200 g pastrmke
1 kašičica braon šećera ( može i manje )
1 / 4 kašičice ljute mlevene paprike, ili po ukusu
1 ravna kašika crvene dimljene paprike
pola kašičice morske soli, ili po ukusu
oko 300 g cherry paradajza
2 manje glavice sitnije sečenog crnog luka
2 kašike maslinovog ulja
pola kašičice sitno iseckanog timijana / majčina dušica
1 puna kašika sitno iseckanog bosiljka
1 puna kašika sitno iseckanog peršuna

Priprema:

Filete pastrmke oprati i ako hoćete, možete je iseći na manje komade. Ja sam kupila veće parče, koje je bilo dobvoljno za nas dvoje i pekla sam celo parče.
Osušiti ih kuhinjskim papirom.
U manju zdelicu staviti braon šećer, obe paprike, sitno iseckan timijan, malo bibera i soli i sve to izmešati.

Ja sam prvo napravila salsu od paradajza pa sam tek onda pekla pastrmku.
2/3 opranog cherry paradajza staviti u pleh, koji ste prekrili pek papirom, dodati jednu glavicu, a može i malo više od jedne glavice, sitno iseckan crni luk,preliti sa 1 kašikom maslinovog ulja, posoliti i sve izmešati, staviti nekoliko grančica timijana preko i peći u rerni na 200° oko 20 minuta.
Kad ste izvadili pečeni paradajz iz rerne, smanjiti temperaturu na 160°C i ostaviti malo vrata od rerne otvorena, da toplota izađe van i da se temperatura u rerni smanji.
Pred kraj pečenja paradajza, začinima iz zdelice, dobro i nežno utrljati ribu svuda preko nje.
Politi sa 1 kašikom preostalog maslinovog ulja i peći oko 10 do 13 minuta, u zavisnosti koliko su vam fileti ribe debeli. Ja sam moje pekla tačno 12 minuta.


Dok se riba peče, preostali cherry paradajz iseći na polovine, luk iseći na kockice i dodati u pečeni paradajz, dodati sitno iseckan bosiljak i peršun, posoliti i pobiberiti po ukusu.

Na tanjir staviti parče ribe, preko sipati salsu od paradajza i poslužiti sa prilogom po vašem izboru.Ja sam poslužila sa toplom salatom od ječma.


Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. kod nas po supermarketima je baš i zovu losos-pastrmka...hvala snajki za recept i tebi za prezentaciju!

    ОдговориИзбриши
  2. Merhabalar, mükemmel bir sunum, çok leziz, çok iştah açan bir görüntüsü var. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОдговориИзбриши