недеља, 15. новембар 2015.

Požunske kiflice ____________Patin petnaesti

Naša blogerica Mikica sa bloga Mimi's Kingdom je i osmislila ovu igricu "Patin petnaesti" i jako joj se radujem.


Ove kiflice sam odavno htela da isprobam, našla sam ih u mom starinskom savetniku iz pedesetih godina ali jednostavno sam zaboravila na njih, i baš sam se radovala da ih isprobam.

Ja sam ih napravila mnogo ranije, nosila sam ih prijatelju za slavi, Sv.Petku i dok vi čitate ovaj post, moj muž i ja smo na našem zasluženom godišnjem odmoru..sunce, more i odmor nam je zaista bio potreban posle duge renovacije u kući...renovacije nisu potpuno završene, nastaviće se iduće godine u proleće a dotle ćemo se malo odmoriti od loma, krša i prašine .....


Sastojci:

500 g brašna
100 g putera
100 g masti
60 g šećera
3 žumanceta
1 celo jaje
prstohvat soli
100 ml mleka
50 g kisele pavlake
7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
kašičica šećera

Za fil:

200 g džema od šljiva
200 g mlevenih oraha

Priprema:

Zagrejati mleko, dodati kašičicu šećera i kvasac, promešati i ostaviti sa strane.

U brašno staviti prstohvat soli, prosejati i onda dodati šećer i sve izmešati. Dodati mast i puter i rukama utrljati u brašno.
U tako utrljano testo dodati žumanca, celo jaje, narasli kvasac, kiselu pavlaku i dobro umesiti testo, koje treba da bude glatko i meko.
Oblikovati u kuglu, vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti da se testo malo odmori, oko 15 minuta.

Dok se testo odmara napraviti fil. 
Izmešati džem od šljiva sa mlevenim orasima, po želji možete staviti i jedan deo seckanih oraha. Ako imate domaći gusti pekmez, možete da koristite i njega.
Vrlo je važno da se koristi gust džem, u protivnom će vam iscuriti iz kiflica dok se peku.

Odmorno testo podeliti na 5 podjednakih jufkica, moja svaka loptica je bila oko 210 g.
Radnu površinu vrlo malo posuti sa gustinom i rastanjiti jufkicu u malo veći prečnik od plitkog tanjira,iseći na 8 delova i na svaki deo staviti po pola kašičice, ili malo više fila od oraha i džema.


Zaviti kiflice i ređati ih na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Ostaviti po malo mesta između, jer kiflice će još da narastu, dok se peku.

Ja nisam bila baš najpreciznija pri sečenju testa, tako da imam i većih i manjih kiflica, ali ne verujem da je to nekom smetalo. Ako hoćete, rastanjeni krug možete iseći na v iše od 8 delova, na primer na 12, kiflice će vam biti manje..ja nisam imala vremena za to, ali kad ih budem pravila drugi put, praviću ih manje, mada i ove nisu bile velike, otprilike dva zalogaja.

Ostaviti ih da odstoje dok vi zagrevate rernu.Ja moje kifle nisam premazivala


Zagrejati rernu na 175°C i peći ih oko 25 do 30 minuta ( pazite, sve rerne ne peku isto, proverite ih posle 20 minuta )


Prijatno!!!!

Ovde vam je originalni recept za ove kiflice iz Patinog Kuvara


Za vas, koji ne čitate ćirilicu...

Na dasku za mešenje prosejati ½ kilograma brašna, dodati 200 grama masla, 60 grama sitna šećera, 3 žumanceta i 1 celo jaje, vrlo malo soli i vrlo malo mleka u koje je stavljeno 20 grama kvasca. Sve zamesiti na dasci, ali paziti da testo ne bude suviše tvrdo. Ako je potrebno, slobodno dodati još malo mleka. Umešeno testo pokriti salvetom i ostaviti 10 minuta da se odmara. Za to vreme staviti 100 grama sitna šećera u šerpu, dodati malo vode, skuvati sirup i dodati 250 grama samlevenih oraha. Skinuti šerpu sa vatre, promešati i dodati suvo grožđe i koru od limuna, pa sve to ostaviti da se hladi. Sad testo razvući oklagijom, iseći na kvadrate, staviti nadev od oraha, umotati testo u kiflicu, namazati je žumancetom, ostaviti malo da postoji i peći.

7 коментара:

  1. Merhabalar, mükemmel görünüyor. Ellerinize Sağlık.

    Saygılarımla..

    ОдговориИзбриши
  2. Vidim da si i ti guštala u ovim finim kiflicama

    ОдговориИзбриши
  3. Zoko, kiflice su majstorski napravljene i bas su lepe tako buckaste.:))

    ОдговориИзбриши
  4. Zoki, these look great, but, then every thing you post is great. What I would like to know is, what brand of flour do you use to make these kifle and all the rest of the dough recipes?
    I live in the US, so if I have to drive over to Canada, to buy the flour, I can do that.
    I especially like to know which flour you consider "ostro" ili "mekano".

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Mirjana, so much..I use flour called pure gold and I am not sure if you have it in US...and that flour I am purchasing from baking company called Albion Bakery..Mekano flour is usually used for bread and dough recipes and you can use bread flour because that flour is more strong and has more gluten in it and oštro flour is the one which we use to make fine pastries. we do not have that kind of flours here so we use all purpose flour or some time is calling for cake flour...but most of the time I use all purpose flour.
      Warm regards from Canada.

      Избриши