уторак, 24. новембар 2015.

Varadero / Havana -----Kuba


Vrlo retko pišem o našim putovanjima, jer obično smo u nekom resortu i tu provedemo 7 ili 14 dana, ali ovog puta je to malo drugačije,prvi put da smo izašli iz resorta i obišli jedan prelepi deo Kube. Ovo je naše treće putovanje tamo i jedno od najlepših jer smo obišli Havanu i zaista je šteta da je nismo obišli ranije, ali nikad nije kasno.
Na put smo krenuli sa našim prijateljima,Milanom i Katarinom i ovo nam je prvi put da smo zajedno na odmoru i našom prijateljicom,Budinkom, sa kojom smo ranije išli nekoliko puta na odmor, ali nikad na Kubu. Put nas vodi u Varadero i u resort Iberostar Laguna Azul.
Svaki put kad idemo na odmor, gledamo da budemo u nekom drugom resortu ili u drugom mestu. Moj muž ne voli ovu vrstu putovanja tako da obično odemo samo jednom godišnje.

Toronto iz aviona

 Poleteli smo sa Pearson aerodroma i let do Varadera je trajao oko 3 sata i 15 minuta...imali smo izuzetno lep let i bili smo posluženi, pored lepog ručka i čašom šampanjca.
Kad smo sleteli na aerodrom u Varadero, prvo što je bilo,skidaj jakne, jer je pretoplo.

Vrlo udobnim autobusima su nas odvezli do naših resorta i već je uveliko bilo veče, tako da nismo mogli videti okolinu,ali videlo se more ( Atlantski okean ) i palme pored puta.

Terasa u resortu Iberostar

 Kad smo ustali ujutru, došli smo na terasu, sa koje se pruža predivan pogled, da popijemo našu jutarnju kafu i posle toga smo krenuli u obilazak resorta i plaže.

Pogled sa terase 
  Sad ću vam staviti nekoliko slika resorta.

Staza koja vodi na plažu

Sve je tako lepo,čisto i uredno....

Mi smo bili na trećem spratu i imali smo divan pogled

Pogled sa naše teraseKokosa koliko volite, obično ih skidaju i za jedan turistički pesos, koji dajete kao bakšiš, vam ga izdube i daju da pijete kokosovu vodicu, ili ga iseku na pola pa vam daju parče svežeg kokosa.


Fikus, velik kao drvo, njih nije bilo u resortu, ovo je uslikano pored puta.


Cveće i životinjice u resortu...ovih životinjica ima raznih veličina i obično beže kad ljudi naiđu, ovom se izgleda nije žurilo.

PlažaNeko voli da je na suncu, mi smo obično bili u hladovini i pored toga smo dobili lepu boju.Jako mi se dopao ovaj deo, dole je trpezarija a gore se ide na terasu.


Ako vam se jede sladoled, to je bilo u ovoj prvoj kućici sa desne strane a preko puta, sa leve strane je restoran, gde ste mogli da doručkujete i ručate u kupaćim kostimima.

Posle desetak dana provedenih u resortu, pošli smo na ekskurziju u obilazak Havane ( Španci to izgovaraju Abana )..


Neke slike nisu baš najbolje jer su slikane iz autobusa.
Put je trajao dva i po sata, sa pauzom od petnaestak minuta.Odavde počinju slike iz Havane

Pogled na Havanu 

Tvrđava

Stara Havana, koja je opasana zidinama tvrđaveTrgovačka komora / berza


Trg gde je trgovačka komora / berza

U ovom hotelu je Hemingvej odsedao

Hemingvejeve slike u hotelu u kom je odsedao

Havanska katedralaTipična kubanska nošnja

Ima vrlo interesantnih građevina, za ovu nisam sigurna iz kog je veka.


Pored starih građevina mogu se videti i nove, moderne zgrade.

Karlos Manuel de Sespedes, advokat, koji je među prvima oslobodio svoje robove i pušta ih na slobodu.

Murals....ovako su živeli bogati Španci na Kubi. Svi su beli, osim jednog, koji je bio Kubanac i on je bio muzičar...vidi se na slici, skroz na desnoj strani.
Preko puta ovog murala ( crteža ) je originalna zgrada, samo je trenutno popravljaju.

Trg revolucije
Spomenik kubanskom političaru, koji je bio i pesnik, Jose Martiju

Ministarstvo za komunikaciju i unutrašnjih poslova

Sedište kubanske parije

Nacionalna biblioteka


Američka ambasada u Havani
Kraj u kom su nekad živeli bogataši.

U Havani ima i lepih, modernih oblakodera.


Kubanska Akademija znanja

Kubanska akademija znanosti, koja izgleda isto kao kongresna kuća u Washington-u

Veliko pozorište Havane


Državni muzej

Muzej revolucije

Kuba je poznata po starim američkim automobilima....svuda ih možete videti....cene automobila se kreću od 9 do 90 hiljada eura....Imali su tri perioda prvi period je 50-tih godina kada su imali ove američke automobile, period kad su vozili ruske i češke automobile i sadašnji, moderni period.


Naši prijatelji, sa kojima smo proveli naš divni godišnji odmor na Kubi, Budinka, Milan i Katarina.


....i na kraju, nas dvoje.

11 коментара:

 1. vidi se vidi i bojica ... super ... prelepo - drago mi je da ste baš uživali;

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala Biljana....mnogo više volim putovanja gde se može nešto videti nego ove naše klasične odmore, gde si po celi ubogi dan u resortu, jesu takvi odmori zamorni ali vrede.Topli pozdrav.

   Избриши
 2. Lepo ste se proveli, vidi se sa slika! ♥
  Mog Zokija, a ni mene sada ni puškom ne bi naterali u "rizort" ;) Mi volimo da se šunjamo i idemo gde svet retko zalazi, nadam se da je to sad na Kubi moguće, pre više od 35 godina nije...
  Bila sam na Kubi još davne 1978. sa delegacijom omladine Jugoslavije na Svetskom festivalu omladine i studenata. Nisam bila oduševljena Kubom, bilo je toplo i vlažno, a turizam nije bio razvijen kao sad. Vodili su i nas na Varadero, a ono čega se najviše sećam su original mohito sa divnim Bakardi rumom, program u noćnom klubu "Tropikana" u Havani i naravno, Kastro, koji je bio domaćin Festivala. Mi smo se 10 dana ludo zabavljali, a vrhunac je bio Karneval nas učesnika, kao i domaćih salsa igrača i muzičara u Havani...

  ОдговориИзбриши
 3. Drago mi je što ste proveli ovako divan odmor jer ovakva putovanja zauvek ostaju u sećanju. Zaslužila si da uživaš u svim blagodetima i lepotama Kube i Havane. Hvala ti na predivnim fotkama koje si podelila sa nama, da bar tako virtualno i mi uživamo...

  ОдговориИзбриши
 4. Hvala Zorice na divnim slikama koje su nam docarale Kubu!Lep godisnji odmor !Neka i dalje bude lepo bez obzira gde si!Pozdrav♥

  ОдговориИзбриши
 5. Draga Milice ove slike su tako divne, I mi smo razmisljali dole negdje da idemo, ali ja nesto nisam bila spremna... osim toga imali smo samo 6 dana na raspolaganju, pa mi se cinilo nesto kratko... srdacan pozdrav, vidim da ste bili u drustvu dragih prijatelja, I godisnji odmor je ljepsi kad se provodi sa prijateljima...

  ОдговориИзбриши
 6. Super ste se proveli i super su slike, lijepo dočarano!

  ОдговориИзбриши