понедељак, 2. новембар 2015.

Seljački lonac

Verovatno ste već primetili da me nema na blogu, jer obično svaki dan postavim neki novi recept..ovog puta su me obaveze pritisle da jedva nešto i pripremim, jedemo ono što stignemo i šta nađemo u frižideru, jer, posle dugih sedam meseci renovacije u kući,se najzad i završila, sada počinje sve ono čišćenje, pranje,vraćanje na svoje mesto koje treba da se završi pre nego što krenemo na naš godišnji odmor, koji nam je ovog puta zaista potreban.

Recept koji ću vam danas napisati bih želela da posvetim jednoj mladoj ženi, koju sam sasvim slučajno upoznala na slavi kod naših zajedničkih prijatelja...Sanela, zadovoljstvo mi je bilo upoznati te i nadam se nekom ponovnom susretu u skorije vreme...hvala ti na svakoj lepoj reči i na svim pohvalama i jedan od razloga što pišem ovaj blog je, da vi, mladi ljudi, imate prilike da napravite ručak za svoje ukućane na što jednostavniji i brži način...bila sam i ja zaposlena mlada mama sa dvoje dece, kad često nisam imala ideju šta spremiti.
Ovaj recept je je napravljen po ovoj inspiraciji, pa probajte ga i vi.


Sastojci:

300 g telećeg mesa ( ili koje god vi volite )
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
pola muškatne tikve
3 do 4 krompira
150 g smrznutog graška
2 kašike paradajz pirea
2 veće šargarepe
oko 500 ml temeljca
začin po ukusu; suvi začun,biber, so, mlevena dimljena paprika
pola kašičice italijanskog začina
1 puna kašika sitno iseckanog peršuna
ulje

Priprema:

Meso oprati,osušiti i iseći na manje kockice ( originalni recept je sa mlevenim mesom, meni se više dopalo sa sečenim na kockice..takođe, možete koristiti koje god hoćete meso, teleće, junetinu, govedinu, svinjetinu ) pobiberiti ga, posuti sa malo suvog začina i solju i ostaviti da odstoji dok vi pripremate svo ostalo povrće.

U šerpu sipati dve kašike ulja, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti ga dok ne postane staklast, dodati pasirani beli luk i pržiti samo dok ne zamiriše i onda dodati meso i pržiti zajedno sa lukom dok meso malo ne porumeni, onda dodati krompir i šargarepu, koje ste isekli,krompir na krupnije kocke, šargarepu na sitnije kocke,pobiberiti, posoliti, dodati malo suvog začina, pire od paradajza i naliti sa temeljcem,sve dobro izmešati i pustiti da se krčka.
Posle desetak minuta dodati bundevu, isečenu na kocke ( iste veličine kao i krompir ) i nastaviti sa kuvanjem na tihoj temperaturi. ( ako dodate bundevu ranije može da se desi da se raspadne )

Po potrebi dodavati još temeljca u zavisnosti koliko volite da vam je ovo jelo gusto a treba da bude na gušćoj strani.

Pred kraj kuvanja dodati italijanski začin, smrznuti grašak, njemu ne treba mnogo da se kuva,. dovoljno je 5 minuta, ako je potrebno, dodati još temeljac, ostaviti da se grašak skuva.

Skloniti sa ringle i pred služenje posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti toplo.


Prijatno!!!!!

6 коментара: