уторак, 16. јануар 2018.

Džem od mandarinica ( Clementine )

Volim sve citrus voćke, ali najviše volim ove male sitne klementine / mandarinice, koje se jako lako očiste, nemaju semenkice, ili tu i tamo tek po neka a slatke su i pune soka. Kod nas obično stižu pre Božića, iz Maroka ili Grčke i mi nikad da ih se najedemo a cena im je smešno jeftina.Pomorandže volim, ali retko da naletim na one koje su pune soka i sa tanjom koricom, jer one sa debelom koricom, pola pomorandže ode na koricu.
Ovih dana ću kupiti još ovih nektarinica i sledeći put će to biti od duple količine,jer džem je izuzetno dobar.


Sastojci: 1 kg očišćenih mandarina, 125 g šećera, sok od 2 limuna

Priprema: Mandarine očistiti od korice i skinuti one bele venice koliko možete.Preseći ih na pola i pogledati da li ima koštica, ako ih vidite, uklonite ih.
Samleti ih multipraktiku ali ostaviti da ima samo po malo komadića mandarine, da ih ne pretvorite u kašu.

Sipati u pliću i veću šerpu, dodati šećer,ja stavljam uvek manje šećera nego što se traži, ali vi, ako volite da je slađe, možete dodati i više šećera, po mom ukusu, ovo je dovoljno.
Iscediti sok iz limuna i dodati u smesu i promešati sve zajedno.

Pustiti da masa provri, smanjiti temperaturu i kuvati oko 30 do 40 minuta dok se ne zgusne, ali ne previše, jer će i tokom stajanja da se još zgusne.Kad počne da se zgušnjava, malo češće mešati i pazite da vam se ne zalepi za dno šerpe.
Dok se  kuva, stvoriće se pena, ja je nisam skidala, kasnije se sve to ukuvalo u jednu finu glatku masu.

Oprati teglice sa vrućom vodom i sapunicom i staviti ih u rernu da se zagreju.Isključiti rernu i ostaviti ih dok se ne osuše a vi ne skuvate džem.

U  vruće tegle sipati vruć džem, zatvoriti tegle i zaviti ih u ćebe i ostaviti da se tako potpuno ohlade i vakumiraju.



Čuvati ih na hladnom mestu ( ostava, špajz )

Ja sam od ove količine dobila dve ove teglice, plus još jednu, koja je malo manja od ove manje, ali nije bila puna, tako da ćemo moći odmah da isprobamo sa palačinkama.


Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. Predivan je na slici a mogu da zamislim kako je ukusan i mirisan. Ove godine su kod nas mandarine jeftinije u odnosu na ranije godine i baš ću se potruditi da napravim jednu turu. Ljubim te i puno pozdravljam...

    ОдговориИзбриши
  2. Zoko, ja sam oduševljena sa ovim džemom i posle naše slave ću napraviti još jednu duplu turu, jer ove mandarinice ne nađem uvek..od srca ti hvala i topli pozdrav leti u Požarevac.

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo mi se jako sviđa Zorice, za par nedelja ga pravim. Sviđa mi što ide malo šećera, a boja im je prelepa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleksandra, meni se ovaj džem mnogo dopao i posle slave, samo ako nađem ove mandarinice napraviću duplu količinu. Kad praviš džem, ako imaš neki širok i dublji tiganj, koristi njega, mnogo brže se džem skuva nego u šerpi.Ja sam puno smanjila šećer, meni su te količine šećera u džemovima uvek previše, mada on služi i kao konzervans.

      Избриши
  4. Hvala na savetu Zorice. Imam baš jedan mega tiganj, u njemu ću praviti. Što se tiče džemova ja isto ne volim preslatke džemove, ubije mi prevelika slatkoća ukus džema. Nekad dodam 300g šećera, maksimum 500g ako baš voće nije slatko. Doduše ovde u Italiji voće kad je slatko, ono je baš slatko i dodatan šećer nije ni potreban. Veruj mi po savetu jedne ženice, sa coolke pravila sam džem od šljiva sa samo 100g šećera po kilu i savršen je. Volela bih da napravim i i od narandži onih crvenih, sigurno bi ispala prelepa boja. Što se tiče konzervansa, mislim da ako lepo povuče poklopac, sa onim karakterističnim zvukom hermetičkog zatvaranja, da neće biti problema. Kako u porodici samo ja jedem džem, napravila bih i manju količinu, pa ne bi stiglo mi da se pokvari.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. i ja pravim džem sa šljivama sa jako malo šećera, mislim da je na 5 kg 500 ili 800 g, ne znam baš tačno, inače pravim jedan džem sa šljivama gde uopšte ne stavljam šećer, već koristim urme kao zaslađivač..pogledaj taj recept ili ovde ili na Coolki i mogu da ti kažem da je fantastičan.Crvene pomorandže sam već kupila i samo da nam prođe slava, pravim ga obavezno...jedva čekam. Topli pozdrav i hvala.

      Избриши