петак, 19. јул 2019.

Čaj od kukuruzne svile

Juče odem u prodavnicu da kupim kukuruz i ispred mene stoji žena i skuplja svilu koju su ljudi bacili dok su ljuštili kukuruz i ja, iz čiste radoznalosti, pitam je zašto joj to treba i žena ti počne svoju priču koliko je ona zdrava i da redovno kuva čaj od nje...ja sam prosto bila u čudu i zapanjeno je slušala..danas odem malo na net i počnem istraživanje i šta sve tamo nisam našla...od danas više nikada neću je baciti a preporučila bih je i vama da je ne bacate.


Sastojci: svila od 2 - 3 kukuruza, 750 ml vode, med, limun, đumbir, menta

Priprema: Skupiti svilu od kukuruza i staviti je u šerpicu.
Vodu staviti u kuvalu i kad provri preliti preko svile kukuruza. ( ako želite, možete sitno da izrendate đumbir te dodati i njega a ne morate )
Poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta.


Procedite i sipajte u šolje, dodajte kriške limuna i med po vašem ukusu.
Čaj može da se pije topao ili hladan, po vašoj želji i treba se piti bar 3 puta dnevno.


Hemijski sastav : Kukuruzna svila sadrži amin hordenin, do 2% masnog ulja, do 12% polifenola, do 3% saponina, alantoin, flavonoide, fitosterole, gorke glikozide, vitamine C i K i kalijumove soli.

Zbog kombinacije elemenata u sebi, kukuruzna svila, kada se konzumira u obliku čaja, postaje jedan od najjačih prirodnih diuretika. Već i nakon kratkog konzumiranja čaja, u ljudskom se organizmu znatno povećava količina izlučene mokraće i to bez štetnih posljedica. Ovakvo delovanje čaja je posebno dobro kod osoba koje pate od bolesti gdje sakupljanje vode ima nepovoljno djelovanje na organizam.
Pored toga, čaj od kukuruzne svile smanjit će grčeve u bubrezima, a kada se koristi kroz duži vremenski period, ovaj čaj može rastvoriti kamen u bubregu, te pomoći kod izbacivanja peska iz bubrega

Znamo da se povećanim izlučivanjem mokraće naš organizam oslobađa viška toksina, pa tako i fosfora i belančevina, što će znatno umanjiti tegobe sa reumom, ili tegobe povezane sa gihtom, a može smanjiti i otoke na nogama. Dakle, povećanim lučenjem vode (mokraće) iz tela izbacujemo štetne tvari i čistimo ga od različitih štetnih spojeva. Redovnim konzumiranjem ovog čaja pomažemo našem telu, na način da pojačamo cirkulaciju, osnažimo rad jetara i očistimo krv.
Čaj od kukuruzne svile pomaže kod svih oboljenja mokraćnih putova, upale mokraćnog mehura, a mnogi tvrde da je dobar i protiv noćnog mokrenja u krevet, kod dece i kod odraslih. Ako vaše dete ima problema sa mokrenjem u krevet, isprobajte ovaj čaj.


Zbog izraženih diuretičkih delovanja čaj od kukuruzne svile pomaže i kod mršavljenja. Brza izmena tvari u organizmu od velike je pomoći i ubrzava metabolizam. Na taj način, uz redovno vežbanje i održavanje dijete, mršavljenje će biti lakše i zdravije.

Mogući neželjeni efekti ovog čaja:
U većini slučajeva, kukuruzna svila je pogodna za svakodnevnu upotrebu bez posebnih upozorenja. Ipak, u retkim slučajevima, ako ste alergični na kukuruz, možete dobiti osip na koži. Takođe, čaj od kukuruzne svile povećava razinu kalija u organizmu, što znači da trebate izbegavati čaj ako već imate problema sa balansom kalija, problema sa krvnim pritiskom ili dijabetes.
Stručnjaci traže oprez ako se čaj koristi za decu, trudnice i dojilje, pa je dobro prethodno se posavetovati sa osobnim doktorom. Trudnice nikako ne smeju na svoju ruku piti čaj, a da se prethodno nisu posavetovale sa doktorom koji vodi trudnoću. Slično vredi i za majke, te dojilje. Pre nego koristite čaj posavjetujte se sa doktorom, ili pedijatrom.


Prijatno!!!!

3 коментара:

  1. Hvala puno na zanimljivom receptu i detaljnim informacijama o kukuruznoj svili.

    ОдговориИзбриши
  2. Baš i ga obradila a sa svih strana, odličan članak. Moja drugarica Jasa je već decenijama koristi kao diuretik. Pronašla ju je kod neke bake na pijaci i tako reč po reč i od tada ga redovno pije.

    ОдговориИзбриши