петак, 5. јул 2019.

Sunđer hleb ( Soft Buttery Bread )

Hleb je odavno napravljen i pojeden a ja nikako da napišem recept


Sastojci:  400 g brašna, 200 ml mlake vode, 6 g suvog kvasca, 1 kašičica šećera, 10 g mleka u prahu,
1 do 2 kašičice soli ili po ukusu, 50 g puera, 60 g jaja
i još:  50 g putera isečenog na kockice

Priprema:  U zdelu prosejati brašno, dodati suvi kvasac,mleko u prahu,šećer i izmešati i tek onda dodati so i još jednom izmešati.
Sipati mlaku vodu i razmućenih 60 g jaja. ( ako koristite svež kvasac onda ga rastvorite u vodi, dodajte kašičicu šećera i ostavite da kvasac naraste.
Testo zamesite varjačom, kad ste zamesili testo isipajte ga na radnu površinu i blago ga prstima i dlanom mesiti oko 5 minuta i na kraju oblikovati u loptu.
Testo je dobro umešeno kad povučete deo testa i ono se lepo tegli i ne puca.
Spljoštati vrhovima prstiju i dodati omekšali puter.

Nastaviti sa blagim mešenjem sa vrhovima prstiju dok se puter sjedini e onda mesiti testo rukom, bez mnogo pritiskanja jer je testo mnogo meko i lepljivo, ovako mesiti oko desetak minuta. Ne dodavati više brašna.
Na kraju rukama oblikovati u loptu, staviti u zdelu u kojoj ste zamesili testo, ( prethodno je operite i osušite ) pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i iseći testo na 16 jednakih delova i svaki deo oblikovati u malu lopticu .
Pokriti sa vlažnom krpom i ostaviti da se odmori 15 minuta.
Uzeti jednu malu lopticu i blago je rastanjiti u mali krug, skupiti sve stranice, kao kad pravimo knedle i još jednom oblikovati u lepu i glatku kuglicu.
Ja sam koristila kalup 32cm X 22cm i prekriti pek papirom.
Ređati glatke kuglice i između ostaviti razmaka, jer treba još jednom da narastu.
Kad ste završili sa testom, poriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da naraste.
Naraslo testo, ako vam je ostalo nešto od umućenog jajeta ( meni su trebala 2 i ostalo mi je ekstra, dodala sam malo vode ) i premazati naraslo testo, budite vrlo pažljivi kad ga premazujete jer testo je jako meko,kao penica je.
Stavljati kockice putera između testa i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 210°C i peći oko 15 do 20 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.


Izvaditi testo iz rerne i zajedno sa papirom izvaditi iz kalupa i staviti na žicu da se ohladi.
Uzeti četkicu i onaj puter koji vam je ostao u kalupu posle pečenja, premazati preko ispečenog hleba, ovo raditi dok je pecivo i puter topao, odmah čim ste izvadili iz rerne.
Kratko ohladiti i poslužiti sa jelom ili kao predjelo sa nekim namazom ( kajmakom, ajvarom, sirnim namazom )
Ako vam ostane za sledeći dan, samo kratko zagrejati u rerni i poslužiti.


Prijatno!!!!

2 коментара: