Tek sad vidim da ja odavno nisam napisala ni jedan post na mom blogu, ja i dalje kuvam, pečem ali me zaista mrzi da pišem recepte, jer valjda posle skoro 3000 napisanih recepata sam se zaista zasitila pisanja...
Postupak kako se prave ove kiflice sam videla na youtubu ali testo je drugačije. Ja volim da koristim tangzhong metodu, tj koristim prethodno skuvano testo, koje zaista da mekoću pecivu i bude meko i po nekoliko dana. Kod mene testo nikad ne ostane za nekoliko dana, obično ga imamo tog dana kad ga ispečem i ostane za doručak sledećeg dana. Ja mnogo više volim da češće mesim ali da jedemo sveže pripremljeno pecivo.
Recept pišem u punim sastojcima ali ja obično pravim za nas dvoje pola mere, jer to nam je dovoljno.
Sastojci za kuvano testo: 100 ml mleka, 20 g brašna
Sastojci za testo: 500 g brašna, 200 ml kefira ili jogurta, 60 ml tople vode, 60 g omekšalog putera, 1 kašičica soli, 1 kašičica meda, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 jaje
i još: po izboru za punjenje: sitno seckana šunka, izrendani tvrdi sir, feta sir, malo isečenog mladog luka, viršle, krem sir, feta sir
Priprema: Prvo ćemo pripremiti kuvano testo. U manju šerpicu sipati mleko, ( može pola voda polackice mleko ) dodati brašno i razmutiti da nema grudvica. Kuvati dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle i u vruće možete dodati kefir ili jogurt ( ja imam višak kefira pa sam koristila njega ) i sve dobro umutiti kuvarskom žicom da dobijete glatku masu.
U vanglicu prosejati brašno ( koristila sam meko brašno ) dodati suvi kvasac, kašičicu soli i u kefir ili vodu možete dodati med i razmutiti da se otopi, dodati umućeno jaje ( ja sam ostavila malo za premazivanje testa, jer moje jaje je bilo ogromno, da je bilo manje, stavila bih celo ) Budite pažljivi kad dodajete vodu jer sva brašna ne upijaju isto tečnost, možda će vam trebati manje vode. Ja sam koristila brašno sa većim procentom glutena ( bread flour ) i meni je bilo potrebno tačno 60 ml. Zamesiti testo. U zamešeno testo dodati omekšali puter isečen na kockice i mesiti testo dok ne dobijete glatko testo koje se ne lepi za ruke. Ovde će vam trebati oko 10 do 15 minuta mešenja rukom da dobijete takvo testo a ko želi ovo sve može da odradi i mikserom.
Meni je odlična terapija razmišljanja dok mesim ovu vrstu testa.
Umešeno testo pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne. Po želji, ovo testo se može zamesiti uveče i ostaviti preko noći u frižider i ujutru samo nastaviti sa radom.
Dok testo raste ja sam pripremila nadev. Sitno sam iseckala šunku, izrendala sir na sitnu stranu i isekla malo mladog luka, zeleni deo
Naraslo testo podeliti na onoliko delova na koliko želite da imate kifla. Kod mene je to bilo na 4 dela, jer ovo su veće kifle, ako ih pravite prazne, možete ih podeliti i na više delova. Ako pravite od cele količine testa onda podelite testo na 8 delova.
Premesiti svaki deo, oblikovati u kuglicu i ostaviti da se testo kratko odmori, biće vam mnogo lakše da radite sa testom koje se malo odmorilo posle premesivanja.
Svaki deo rastanjiti u pravougaonik pa polovinu pravougaonika po sredini staviti nadev, podići sa strane i prstima zalepiti testo.
Donji deo iseći na 3 trake pa uplesti u pletenicu i prebaciti je preko zalepljenog dela kifle. Malo podviti kraj ispod kifle i staviti na pleh koji ste prekrili pek papirom. Pokriti providnom folijom dok vi pravite ostale kifle da vam se testo ne suši.
Kad ste završili sa pravljenjem, prekriti i ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi. Zagrejati rernu na 175°C sa ventilatorom. Narasle kifle premazati umućenim jajetom sa malo vode ili mleka, posuti semenkama a i ne morate i peću oko 25 do 30 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite.
Pečene kifle izvaditi iz rerne, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se kratko prohlade. Poslužiti sa jogurtom ili bez ičega.
Ko želi kifle može premazati sa otopljenim puterom u koji ste dodali malo belog luka i sitno sečenog peršuna.
Ovo je idealno deci za užinu ili laganu večeru.
Ako niste do sada probali peciva sa kuvanim testom, preporučila bih vam da što pre probate, jer ova testa su kao penica meka.
Нема коментара:
Постави коментар