понедељак, 6. април 2020.

Hleb koji se ne mesi

Pravila sam mnoge vrste hlebova a ovih, koji se ne mese, ni sama ne znam koliko varijacija na tu temu ima..obično pravim brzu varijantu ili običnu, koja se peče u šerpi od gusa, ali nikad ovu  varijantu gde fermentacija traje od 18 do 24 sata...ovih dana imam vremena na pretek i rešim se da isprobam i taj hleb.
Proces jeste dug, ali ćete dobiti fantastičan hleb, koji je vrlo sličan hlebu koji se pravi sa kiselim testom. Ja još nisam počela da se "igram" sa kiselim testom i ako razmišljam o njemu već nekoliko godina.


Sastojci:  450 g brašna, 1 1/2 kašičica soli, ili po ukusu, 375 ml tople vode i 1 g suvog kvasca

Priprema:  U zdelu staviti brašno, dodati so i izmešati, dodati 1 g suvog kvasca i dodati toplu vodu.

Varjačom sve izmešati dok se brašno i voda ne sjedine. Dobićete meko, lepljivo testo. Tako treba da bude, nemojte dodavati više brašna.
Pokrite kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da odstoji 18 do 24 sata.

Hleb se može praviti posle 18 sati ili posle 24 sata.
Ja sam ovaj hleb pravila posle 18 sati stajanja.

Obilno posuti radnu površinu brašnom i isipati naraslo testo, posuti ga brašnom i rukama vući svaku stranicu, od četri i preklopiti na sredinu.Okrenuti testo da vam preklopljene stranice budu okrenute na dole.

Uzeti pamučnu kuhinjsku krpu pa i nju posuti brašnom i staviti pripremljeno testo sa podvijenim stranicama na dole.
Uzeti  brašno od onog sa radne površine i posuti testo, ako nemate dovoljno sa radne površine, dodajte još malo. Pokriti drugom pamučnom kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da odstoji 2 sata. Za to vreme testo će još jednom lepo da naraste.

Posle dva sata staviti šerpu sa poklopcem u rernu i zagrevati šerpu zajedno sa rernom, na 225°C,kad se rerna zagrejala, izvaditi šerpu i vrlo pažljivo istresti testo ali tako da je donja strana odozgore.
Poklopiti i vratiti nazad u rernu i peći poklopljeno 35 minuta, otklopiti i peći još 10 do 15 minuta dok vam hleb ne porumeni onako kako vi volite da je rumeno.



Izvaditi hleb i vrlo pažljivo istresti hleb na žicu za hlađenje i ostavite da se hleb ohladi.

Ovaj hleb je božanstven, korica mu je hrskava a unutrašnjost meka kao pamuk.


Kad vidim koliko je ovaj hleb lep i koliko malo kvasca ide, ne znam hoću li početi sa kiselim testom, mada mislim da su i ti hlebovi fantastični i ne samo hlebovi, već sva testa koja se prave s njim.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар