петак, 24. април 2020.

Hleb sa vlašcem i belim lukom

Iz kuće se ne izlazi da bi se išlo po namirnice, dokle god baš ne moramo, tako da mesimo hleb a sve ostalo imamo u kuči. Ja volim da mesim hleb i ovo mi teško ne pada. Ovaj hleb je pravljen od belog brašna i jednog dela belog kukuruznog brašna a obogatila sam ga svežim divljim vlašcem i belim lukom, inače to ne mora da se koristi, ali mi volimo.


Sastojci:  450 g brašna, 100 g belo kukuruzno brašno, 10 g suvog kvasca, 40 g otopljenog putera, 100 g gustog jogurta, od 250 do 300 ml toplog mleka, 1 do 2 kašičice soli, ili po ukusu
 i još: 10 g otopljenog putera, iseckan vlašac i beli luk

Priprema:  Prosejati oba brašna u vanglicu, dodati suvi kvasac i so i promešati. Napraviti udubljenje u brašno, dodati jogurt, otopljen puter i 250 ml toplog mleka i zamesiti testo. Isipati na radnu površinu i dobro izraditi testo da dobijete glatko i elastično testo, ako je potrebno dodati još po malo brašna ili mleka. ( ne upijaju sva testa podjednako tečnost ) Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, vratiti nazad u vanglicu, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.

Dok testo raste iseckati sitno vlašac, koji ste prethodno oprali i osušili i beli luk. ( ako ne volite ove sastojke ne morate ih koristiti ali daju lepukus hlebu ) i izmešati sve zajedno. Ostaviti sa strane. Naraslo testo pažljivo isipati na radnu površinu i prstima rastanjiti testo. Testo je fenomenalno za rad, tako da ćete ga lako oblikovati u pravougaonik. Kalup za hleb, veličine 10cm X 32cm ili sličnih veličina premazati hladnim puterom ili isprskati sprejom za pečenje.

Po razvučenom testu posudi svuda vlašcem i belim lukom i zaviti u rolat. Preneti u kalup, pokriti i ostaviti na toplom mestu da još jednom naraste. Uključiti rernu na 175°C da se greje. Narasli hleb premazati sa delom od 10 g otopljenog putera a ostatak premazati preko ispečenog hleba. Peći oko 45 minuta ili dok vam hleb ne porumeni.


 Ohladiti hleb, iseći ga nožem za hleb i poslužiti uz varivo ili hleb je odličan da se naprave i sendviči od njega.
Uživajte u ovom divnom hlebu.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар