Ovo dok se ne proba ne zna se koliko je dobro, testo je kao pamuk mekano, jednostavno se topi u ustima...i ne, ovog puta nije brioche testo.
i još: 1 žumance, 1 kašika mleka, mak za posipanje,prah šećer
Priprema: Dve pomorandže dobro oprati sodom bikarbonom ( onaj ko ima svoje pomorandže ne mora ovo da radi ) i izribati ih četkicom i osušiti ih.
Izrendati koricu a ostatak iscediti da dobijete 220 g svežeg soka, možda će vam trebati više pomorandži nego 2, jer zavisi koliko su velike i koliko su sočne.Ko nema pomorandže neka zameni sok sa mlekom i u mleko dodati 1 kašičicu ekstrakta pomorandže.
Zagrejati sok, dodati šećer, razmutiti da se šećer rastopi i dodati svež kvasac i ostaviti da se kvasac podigne.
Prosejati brašno, dodati sok sa kvascem, jaje, ulje i koricu pomorandže i zamesiti testo.Ovo je najbolje uraditi mikserom ili staviti sve u multipraktik.
Pobrašniti čistu zdelu i sipati testo, koje je dosta lepljivo. Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.
Pobrašniti radnu površinu, isipati testo i blago ga premesiti i oblikovati u rolat.
Iseći na onoliko delova na koliko želite da imate malih fišeka, iz svakog dela ćete dobiti po 2.Ja sam moje podelila na 14 delova jer sam pravila da su veći i napravila sam 2 ovakve pogače, jedna je završila u komšiluku.
Svaki deo lepo prstima oblikovati u kuglicu i ostaviti kratko da se odmore.
Ređeti tako rastanjene jufkice jednu na drugu i između posuti sa malo gustina da vam se ne zalepe jedna za drugu.
Možete da koristite nutella ili gusti džem od šljiva.
Ako koristite nutella možete staviti u kuvarsku kesu sa širim nastavkom i pomoću kese istiskivati nutella.
Mi nismo veliki ljubitelji čokolade pa sam koristila moj gusti džem od šljiva..
Na početak ćete istisnuti nutellu ili kašičicom staviti na početak i preklopiti sa jednim delom testa, gore da je širi deo a dole uzak, kao kad pravite fišek, svuda okolo blago pritisnuti prstima testo da se zalepi da nebi iscurilo i tako okretati u obliku fišeka do polovine testa, onda oštrim nožem ili pizza sekačem iseći polovinu testa na trakice, ali ih ne iseći do kraja ( pogledajte kolaž a šta vam nije jasno, pitajte ) i zaviti fišek do kraja.
Tepsiju veličine 24-5cm prekrite pek papirom pa ređati pripremljene fišeke svuda okola ali da su vam uži delovi okrenuti prema sredini.
Upotrebili smo 6 rastanjenih jufkica, ostale su nam još 8 od testa koje smo podelili na 14 delova.
Uzeti 7 jufkicu i rastanjiti je još malo.
Na gornji deo po celoj dužini staviti džem ili nutella, prekriti i prstima zalepiti svuda okolo ivice testa.
Ostatak testa raseći na trakice, ali ne do kraja testa i zaviti u jedan manji rolatić i taj rolatić zaviti u puža i staviti u sredinu tepsije.
Pekriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Umutiti žumance sa kašikom mleka i premazati preko naraslog testa, posuti makom ili ne morate ni sa čim i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Nemojte prepeći jer će onda biti suvo.
Ispečenu pogaču izvaditi iz kalupa / tepsije, izvući pažljivo pek papir, ostaviti da se prohladi, posuti šećerom u prahu zamirisan vanilom i poslužiti uz kafu ili čaj.
Testo je izuzetno dobro da se radi sa njim a ukusno je i mirišljavo
Prijatno!!!!
Изглеждат страхотно! Радвам се, че открих вашият блог!
ОдговориИзбришиПоздрави!
Pozdrav Maria
Избриши