субота, 25. април 2020.

Varivo iz krčka

Ovih dana vrlo retko idemo u prdavnicu po hranu, koristimo maksimalno ono što imam u kući i tako je ovo jelo i nastalo, jer svo povrće koje sam imala u frižideru sam iskoristila, ali ni jedno nije bilo dovoljno za samostalno jelo...od svačega po malo ispade fantastičan ručak na kašiku. Kuvala sam ga u krčku na tihoj temperaturi 8 sati, uh ovo je prste da poližeš i imaćemo za nekoliko dana.


Sastojci:  1/2 male glavice svežeg kupusa, 1/2 male glavice karfiola, 2 veća krompira, 3 do 4 šargarepe, 1 paškanat, 750 do 1kg mesa ( količinu odredite sami ), 2 do 3 lista lorbera, 2 do 3 ljute papričice ili suve paprike, 1 konzerva od 350 g seckanog paradajza, 150 do 200 ml kuvanog paadajza iz flaše ( passata ), po ukusu začini; suvi začin, biber, so peršun, 1 struk praziluka, 3 do 4 čena belog luka

Priprema:  Svo povrćče očistiti, oprati i iseći na kockice
Meso oprati i kratko probariti, isipati tu vodu a meso isprati hladnom vodom. ( ja sam koristila suva i sveža rebra )
Obično kad koristim suvo meso, prvo ga malo obarim pre nego što ga koristim za jelo, ko želi da ima jači ukus dimljenog mesa ne mora to da radi.

Na dnu krčka staviti iseckan kupus, preko kupusa staviti isečen na kockice crni luk,praziluk i beli luk, preko luka staviti polovinu svežeg i sušenog mesa, posuti začinima, biberom i solju,preko mesa staviti isečene na kolutove ili veće kocke, šargarepu, paškanat i krompir i to blago začiniti, preko toga staviti drugi deo mesa, lovorov list i završiti sa karfiolom, koji ste iskidali na manje cvetiće. Staviti ljute papričice ili suve paprike, koje ste prethodno oprali
Sipati paradajz iz konzerve, a kuvani paradajz iz flaše, razmutiti u 1 l vode i preliti preko svog povrća. Ako nemate dovoljno tečnosti, dodajte još onoliko koliko želite.da vam je varivo gusto. Ja sam sipala skoro 1.5 l pileće supe.

Zatvoriti krčko ( slow cooker ) i staviti na vreme koje vam je potrebno da se povrće i meso skuva.
Ja sam htela da se kuva na tihoj temperaturi i to se krčkalo 8 sati, ko želi jelo može da krčka i preko noći i ručak će se sam skuvati za sledeći dan.

Meni su jela iz krčka fenomenalna, osim što sam pripremila povrće ništa drugo nisam morala da radim.
Ko nema krčko može sve to da stavi u zemljanu šerpu pa u rernu i neka se krčka u rerni.

Ako izostavite meso, može da bude i postan ručak ( u tom slučaju naliti sa čistom vodom )

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар