уторак, 18. август 2020.

Galette sa breskvama i borovnicama

Kad vam treba poslastica na brzinu...testo se može napraviti i dan pre, voće složiti na dan kada ćete je ispeći i pravac, rerna...



Sastojci za podlogu:  220 do 230 g namenskog brašna, 1/4 kašičice soli, 115 g dobro ohlađenog putera, 60 g kisele pavlake, 50 g šećera, 1 kesica vanile, 30 ml dobro rashlađenog limunovog soka, 60 ml ledene vode
Sastojci za fil od voća: 3 velike breskve, 50 g svežih borovnica, 2 dobro pune kašike šećera
i još:  malo džema od bresaka ili kajsija, jaje za premazivanje testa, seckni bademi

Priprema:  Puter izmeriti, iseći na manje kockice i vratiti nazad u frižideru da bude hladan kad počnete sa pripremom testa.
Brašno prosejati te i njega staviti u frižideru ili na kratko u zamrzivač.

U zdelu u kojoj ćete mesiti staviti brašno, šećer,vanilu, so, iseckan puter i vašim rukama utrljati puter u testo dok ne dobijete mrvičastu masu, dodati ledenu vodu i limunov sok i sjediniti sve zajedno.
Isipati na radnu površinu i oblikovati u kuglu.
Spljeskati malo u disk testo, zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru da se testo ohladi i stegne.
Ovo možete napraviti i veče pre.

Voće oprati i breskve iseći na tanje kriške,dodati borovnice.
Izvaditi testo iz frižidera i na blago pobrašnjenoj radnoj površini, posuti i testo odozgore rastanjiti u krug oko 30cm prečnika.
Preneti rastanjeno testo na pek papir.
Isečeno voće posuti šećerom i promešati.
Na rastanjeno testo poređati voće ali ostavite oko 5 cm od ivica prazno.
To prazno testo prebacite preko voća.
Premazati sa umućenim jajetom, posuti listićima seckanog badema ( pokušajte da ne preskočite bademe, jer meni su baš ti bademo bili "kec na desetku" ) i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.


Izvaditi pečenu galettu i tako vruće premazati sa malo vrućeg džema od kajsija ili bresaka ( imaće lepši sjaj ) i ostaviti da se kratko ohladi. Posuti je šećerom u prahu okolo ivica i poslužiti takvu kakva jeste ili sa sladoledom od vanile ili slatkom pavlakom.


Umesto jedne velike možete napraviti 4 manje, ja nisam imala vremena za manje ali mislim da bi bilo lepo kad bi svako dobio, umesto parčeta, malu galettu na tanjiru sa kuglom sladoleda....izbor je vaš.

Ako planirate da pravite manje galette, podelite testo pre nego što ga vratite u frižider da se hladi, jer je lakše podeliti ne rashlađeno testo nego kad je već rashlađeno.Testo je toliko dobro da su gosti mislili da je korišćeno kupljeno lisnato testo.


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар