четвртак, 17. септембар 2020.

Kolač sa šljivama i bademom

Idealna kombinacija...pravila sam davno nešto na ovu temu sa smokvama, ali kod nas nema baš veliki izbor smokvi tako da je ovog puta kombinacija sa šljivama i iskreno, ovo mi se jako dopalo a dopalo se i našim gostima.


Sastojci:
  160 g brašna, 60 g samlevenog blanširanog badema, 100 ml ulja, 1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli, 2 jajeta, 125 ml pavlake 10% mlečne masnoće, sok i korica od 1 limuna, 140 g šečera, 1 kašičica ekstrakt badema, 10 do 12 šljiva
Sastojci za posip: 30 g mlevenih badema, 30 g omekšalog putera, 1 kašika šećera
i još:  blanširani badem sečen na listiće, šećer u prahu

Priprema:   Brašno, prašak za pecivo,samleven badem i prstohvat soli izmešati zajedno i ostaviti na stranu.
Koricu od limuna izrendati i iscediti sok.

Umutiti cela jaja sa šećerom u penastu masu, dodati ulje, pavlaku, limunovu koricu i sok, ekstrakt badema i umutiti sve zajedno.Na kraju dodavati brašno iz nekoliko puta i sjediniti spatulom ili žicom za mućenje.

Kalup za tortu, veličine oko 20 cm, premazati omekšalim puterom i posuti brašnom, ako želite možete prekriti pek papirom, dno i stranice.
Sipati pripremljenu masu.
Šljive, koje ste prethodno oprali i osušili iseći na polovine i poređati svuda okolo i u sredini testa., sečena strana gore. Vrlo blago ih gurnuti u testo a i ne morate.
U manju posudicu izmešati samlevene nademe, puter i 1 kašiku šećera i kad dobijete po malo mrvičasto testo prstima posuti svuda preko šljiva a preko toga posuti seckanim bademima.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 45 minuta ili dok vam ne porumeni. Obavezno probati čačkalicom u sredini kolača da li je pečeno.
Vi najbolje poznajete sb+voju rernu, nekom će trebati malo duže, nekom malo kraće, meni je trebalo tačno 45 minuta.
Izvaditi kolač i ostaviti da se ohladi dvadesetak minuta u kalupu i onda vrlo pažljivo preneti na žicu da se potpuno ohladi. Može se poslužiti i mlako

Kolač je izuzetno sočan i dobar je i sledećeg dana, bar su mi tako rekli oni koji su ga odneli kući jer nama nije ostalo ništa.

Ovde ćete naći sličan kolač koji je pravljen sa smokvama



Prijatno!!!!



Нема коментара:

Постави коментар