Sastojci: 160 g brašna, 60 g samlevenog blanširanog badema, 100 ml ulja, 1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli, 2 jajeta, 125 ml pavlake 10% mlečne masnoće, sok i korica od 1 limuna, 140 g šečera, 1 kašičica ekstrakt badema, 10 do 12 šljiva
Sastojci za posip: 30 g mlevenih badema, 30 g omekšalog putera, 1 kašika šećera
i još: blanširani badem sečen na listiće, šećer u prahu
Priprema: Brašno, prašak za pecivo,samleven badem i prstohvat soli izmešati zajedno i ostaviti na stranu.
Koricu od limuna izrendati i iscediti sok.Umutiti cela jaja sa šećerom u penastu masu, dodati ulje, pavlaku, limunovu koricu i sok, ekstrakt badema i umutiti sve zajedno.Na kraju dodavati brašno iz nekoliko puta i sjediniti spatulom ili žicom za mućenje.
Sipati pripremljenu masu.
Šljive, koje ste prethodno oprali i osušili iseći na polovine i poređati svuda okolo i u sredini testa., sečena strana gore. Vrlo blago ih gurnuti u testo a i ne morate.
U manju posudicu izmešati samlevene nademe, puter i 1 kašiku šećera i kad dobijete po malo mrvičasto testo prstima posuti svuda preko šljiva a preko toga posuti seckanim bademima.
Vi najbolje poznajete sb+voju rernu, nekom će trebati malo duže, nekom malo kraće, meni je trebalo tačno 45 minuta.
Izvaditi kolač i ostaviti da se ohladi dvadesetak minuta u kalupu i onda vrlo pažljivo preneti na žicu da se potpuno ohladi. Može se poslužiti i mlako
Kolač je izuzetno sočan i dobar je i sledećeg dana, bar su mi tako rekli oni koji su ga odneli kući jer nama nije ostalo ništa.
Ovde ćete naći sličan kolač koji je pravljen sa smokvama
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар