Česnica se obično pravi u obliku pogače ali ja volim da se malo igram sa testom pa svaki put napravim neki drugi oblik, da nam bude zanimljivije kad tražimo novčić.
Sastojci: 570 g hlebnog brašna "00", 250 ml mlaćenice, ( buttermilk ) 50 ml kisele vode, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 1/2 jaje, 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica šećera i 1 kašičica soli
Za premazivanje: 65 omekšalog putera, semenke po izboru, pola umućenog jajeta sa 1 kašikom mleka
Priprema: Neka su vam sve namirnice sobne temperature. Izvadite ranije iz frižidera i dok vi pijete kafu, namirnice će biti u redu da se radi sa njima.Jedno jaje umutite pa polovinu ostavite za premazivanje.
Prosejati brašno. Kod nas nema potrebe da se brašno seje, ali ja uvek volim da ga prosejem, nekako mi bude lepše, vazdušastije i to je razlog zašto prosejem brašno.
U vanglicu staviti brašno i so. U drugu zdelu staviti mlaćenicu, dodati ulje, šećer, kvasac i kuvarskom žicom sjediniti sve zajedno, dodati jedno celo jaje i pola umućeno, kiselu vodu i sjediniti sve zajedno, sipati u brašno i zamesiti testo. Testo je vrlo mekano i mnogo se lepi za ruke. Isipati ga na radnu površinu i pokušati bez dodavanja brašna da izradite testo da na kraju dobijete čistu površinu i ruke. Trebaće oko 15 minuta da ga mesite. Ako i posle toga testo bude toliko lepljivo da ne možete da ga oblikujete, dodavati po pola kašike brašna, ali samo dotle dok ne dobijete meko i glatko testo koje se ne lepi za ruke. Pazite da ne dodate previše brašna jer tekstura pečenog testa neće biti ista.
Oblikovano testo premazati sa vrlo malo ulja, vratiti nazad u vanglicu i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Naraslo testo isipati na radnu površinu i bez da ga premesite iseći na 3 dela po 310 g a četvrti je vrlo mali deo, ne više od 60-70 g ( zaboravila sam da ga izmerim ) i svaki deo oblikovati u lepu kuglicu, pokriti i ostaviti da se kratko odmori.
Pobrašniti radnu površinu i kuglu pa je rastanjiti u pravougaonik oko pola cm debljine. Ostaviti je na stranu. To isto uraditi i sa preostala dva dela testa.
Нема коментара:
Постави коментар