среда, 19. јануар 2022.

Pogača, ko zna koja po redu

Juče nam je palo više od pola metra snega, jedva se otkopasmo, uz pomoć komšija, grtalice i ko zna šta još da bi nam danas prošla ulicom velika grtalica i nanela sav sneg nazad na prilaz kući tako da nije bilo šanse da se izađe iz garaže. Opet uz pomoć mladih ljudi iz komšiluka se otkopasmo i ja njima u znak zahvalnosti ispekoh divnu pogaču da imaju za ručak a komšinica donese mužu ćufte u paradajz sosu, jer on danas ne posti.

U znak zahvalnosti ispekoh pogaču za naše mlade komšije...stiže poruka na telefonu od mame koja kaže da je pogača bolja od bilo kog kroasana. Ideju sam videla na you tub-u.


Sastojci:  650 + - g brašna, 50 g kukuruznog griza, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 250 ml toplog mleka, 100 ml tople vode, 1 kašika sirćeta, 100 ml ulja, 1 1/2 jaje,  oko 100 g putera
i još:  pola umućenog jajeta za premazivanje, 1 kašika mleka, semenke po izboru, malo otopljenog putera za premazivanje pogače

Priprema:  U prosejano brašno dodati kukuruzni griz (semolina flour )  šećer, suvi kvasac i so i izmešati sve zajedno. Napraviti udubljenje u sredinu.
U posebnu zdelu sipati ulje, jedno celo jaje i polovinu jednog umućenog, toplo mleko i toplu vodu, kašiku sirćeta i umutiti žicom sve zajedno i sipati u brašno. Ako koristite kvasac koji ne ide direktno u brašno, onda ga prvo aktivirajte u malo tople vode ( oduzeti od oni žh 100 ml ) 
Umesiti meko testo, oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja i vratiti nazad u vanglicu. Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste. Ja to obično stavljam u prethodno malo zagrejanu rernu.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, oblikovati rukama u rolat i odseći dva mala dela od početka rolata oko 45-50 g svaki deo a preostalo testo podeliti na pola. Ja ovog puta nisam merila koliki su, jer su mi trebala dva testa sličnih veličina.
Oblikovati testo u kugle, pokriti i ostaviti na toplom da se testo kratko odmori, ako nemate vremena i ne morate.


Uzeti jedan veći deo i rastanjiti u pravougaonik oko 0.05cm debljine, donju polovinu testa iseći na manje trakice, oko  1cm širine i treba da imate oko 24 do 30 trakica. Uzeti po 3 trakice i uplesti u pletenice. Gornji deo premazati omekšalim puterom i zaviti rolat i rolatom preći i preko pletenica. 
Tepsiju ili kalup za tortu veličine 26 cm prekriti pek papirom i preneti zavijen rolat, staviti ga u sredinu tepsije. ( gore iznad imate fotke izrade pa se pomozite njima ) 

Drugo veće parče podelite na 5 jednakih delova, svaki deo rastanjite prečnik manjeg tanjira, 4 jufkice  premazati omekšalim puterom, staviti svaki deo jedno na drugo a petu jufkicu staviti na vrh. Malo oklagijom rastanjiti, ali vrlo malo, samo da poravnjate testo i podeliti prvo na 8 delova a onda svaki deo na još pola, tako da imate 16 manjih delova. Svaki deo pizza sekačem zaseći u sredini i svaki manji kraj provući izmeću rasečenog dela. Kad ste završili sa provlačenjem, uzeti svaki deo, gornje krajeve malo podviti ispod i staviti  pored ivica tepsije da vam je deblji kraj uz stranice tepsije a tanji, podvijen kraj uz rolat, koji je već u sredini.
Tako isto uraditi i sa preostalim delovima testa dok ne popunite okolo rolata ali ostaviti vrlo malo mesta između. 


Jedan manji deo rastanjite u pravougaonik, premazati sa malo omekšalog puter, preklopiti da se ravne ivice i zaviti u rolatić, odseći malo donji deo, tamo gde su se sastavile ivice rolata a gornji deo staviti u sredinu kruga da vam bude cvet.
Odsečene delove rolata sastaviti sa onim drugim manjim delom testa, premesiti i rastanjiti u pravougaonik, koji ćete iseći na trakice oko 1cm debljine i svaki deo prvo preklopite pa ga uvrćite da dobijete spiralnu trakicu, ponovo presavite i uvrtite još malo i svaku tu uvrtenu spiralicu od testa staviti preko debljeg dela testa koje je do ivice tepsije. Malo pritisnite stranice da se zalepe za testo.

Tako pripremljenu pogaču pokriti i ostaviti na toplom mestu da pogača napuni kalu.
Zagrejati rernu na 165°C, naraslu pogaču premazati sa polovinom umućenog jajeta u koje ste dodali malo mleka, posuti semenkama po vašem izboru i pecite je oko 35 do 40 minuta.
Pečenu pogaču premazati sa malo otopljenog putera ( ja sam zaboravila  kad sam je slikala, tek sam je posle premazala sa otopljenim puterom ) ostaviti da se malo ohladi i poslužiti.


Presek nemam jer nije bila za nas.


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар