Joj koliko ja volim ovakve hlebove, jer meni ustvari oni zamene obrok a testa uvek volim a ne smem baš ni puno da ih jedem i ako se krećem dosta, u mojim godinama se sve "lepi" na pogrešna mesta...😅😅😅
Pogača je pravljena sa japanskim starterom, tangzhong metodom.
Sastojci za tangzhong: 180 g vode, 34 g brašna
Sastojci za pogaču: 250 ml toplog mleka, 1 kašičica šećera, 8 g suvog kvasca, 560 g hlebnog brašna, 1 kašičica soli, 1 1/2 jaje, 70 g omekšalog putera
i još: 150 g samlevenih čvaraka, 100 g samlevene šunke, 6 strukova mladog luka, semenke po izboru
Priprema: Prvo napraviti tangzhong starter. Vodu i brašno staviti u šerpicu i kivati dok se ne zgusne, skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi.
Prosejati brašno, dodati suvi kvasac, šećer, so, tangzhong starter, toplo mleko i 1 i po jaje, pola ostaviti za premazivanje testa i zamesiti testo. Isipati testo i po malo dodavati omekšali puter dok ne sjedinite sav puter sa testom. Trebate dobiti veoma meko testo, e sadm zavrnuti rukave i mesiti testo oko 15 minuta, dok ne dobijete meko testo i čiste ruke, jer mešenje ovog testa uzme dosta dugo da bi došli do čistih ruku i testa koje se ne lepi za ruke. Oblikovati testo u kuglu vratiti nazad u zdelu, pokriti i ostaviti dok testo ne naraste bar dva puta veće od početnog testa.
Dok testo raste, pripremite fil. Čvarke koje sam ja imala su baš bili masni i to je razlog zašto sam dodala šunku da malo neutrališem tu masnoću, vi, ako imate dobre čvarke onda nemate potrebe dodavati šunku, koristite 250 samlevenih čvaraka.
Mladi luk oprati, osušiti i iseckati što sitnije možete. Ostaviti sa strane.
Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 3 dela ( po želji, može i na 4 dela ) oblikovati u loptice, pokriti i ostaviti da se testo odmori bar desetak minuta. Svaku kuglu rastanjiti na pola cm debljine.
Uzeti jedan rastanjen deo testa, premazati sa polovinom pripremljenog fila ( ako imate 4 dela onda fil rasporedite na 3 dela ) posuti polovinom seckanim mladim lukom, staviti drugi rastanjen deo te i njega premazati sa filom i posuti, mladim lukom i završiti sa trećim delom, koji se ne premazuje sa filom. Preneti testo na pek papir.
U sredinu kruga staviti jednu čašu i malo je pritisnite da bi ostavila trag u testu i iseći na 16 jednakih delova. Uzeti dva dela i zaviti 3 puta prema stranama od napolje i delove zalepiti zajedno. Sad tako isto uraditi i sa preostalim isečenim delovima testa.
Preneto pogaču sa pek papirom na pleh, pokriti providnom folijom i ostaviti oko pola sata da testo naraste.
Zagrejati rernu na 180°C.
Naraslu pogaču premazati sa ostatkom jajeta, u koje ste dodali vrlo malo mleka, posuti semenkama po vašem izboru i pecite je oko pola sata, do 35 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite.
Ohladiti je kratko i poslužiti toplu uz pivo ili jogurt..
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар