Ako volite kozice, ovo je idealan recept za vas.
Sastojci: 200 g crnog pirinča, 2 čena belog luka, 100 ml belog vina, 400 do 500 ml povrtnog temeljca /vode, 1 kašičica morske soli, 80 g putera, 100 g sveže izrendanog parmezana, 10 velikih škampi ( prawn )
Priprema: U manju šerpicu otopiti polovinu putera, dodati 1 sitno iseckan čen belog luka, dodati pirinač i pržiti sve zajedno oko 1 minut, stalno mešajući.
Sipati temeljac,posoliti po ukusu, ako temeljac ima soli u sebi, onda vam je so nepotrebna, ako nemate povrtni temeljac možete da koristite vodu, taman toliko da pokrije pirinač i kuvati, povremeno promešati. Dodavati temeljac i vino, dok vam pirinač ne omekša, meni je trebalo više od pola sata.
Pri kraju, kad je rizoto skuvano, u drugi tiganj staviti ostatak putera i drugi, sitno iseckan čen belog luka, kad se zagreje i beli luk počne da miriše dodati škampe ( ja ne znam kako se zovu na srpskom da ne bude ponovo smeha kao prošli put sa mojim koŽicama, umesto kozicama ) i 2 pune kašike belog vina i dinstati dok škampi ne porumene, pazite da ih ne prekuvate, biće žilave.
Kad je sva tečnost isparila iz rizota i pirinač omekšao u pirinač dodati izrendani parmezan, ostaviti samo 1 do 2 kašike sa strane.Izmešajte sve zajedno, sir i rizoto.
Sipati rizoto u tanjire, preko staviti izdinstane škampe i posuti sa preostalim parmezanom.Poslužiti sa dobro rashlađenim belim vinom.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар